TÉMA

Penta Investments

Slovenský soud zastavil stíhání bývalého šéfa prokuratury Trnky

Slovenský soud zastavil stíhání bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnky, který čelil obžalobě ze zneužití pravomocí. Soudce to zdůvodnil promlčením skutku poté, co změnil jeho právní kvalifikaci. Rozhodnutí soudu první instance není pravomocné a žalobce vůči němu ohlásil stížnost.
13. 7. 2022|

Začal soud s bývalým generálním prokurátorem Trnkou, zneužití pravomoci v kauze Gorila odmítá

Bývalý generální prokurátor Slovenska Dobroslav Trnka v úvodu soudního líčení odmítl vinu v případu, ve kterém čelí obžalobě ze zneužití pravomocí. Stíhán je za to, že podle prokuratury zatajil před vyšetřovateli nahrávku odposlechů v korupční aféře nazvané Gorila. Trnkovi, jenž byl šéfem prokuratury v letech 2004 až 2011, v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení. Obhajoba postavila jeho obranu na tom, že zmíněné odposlechy jsou nezákonné.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 12:40|

Do koupě Aera Vodochody vstupuje nový maďarský partner, píší Hospodářské noviny

Do koupě největšího českého leteckého výrobce, firmy Aero Vodochody, vstupuje s českou skupinou Omnipol nový maďarský partner. Informoval o tom deník Hospodářské noviny (HN). Novým partnerem Omnipolu tak bude finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky, který má podle HN blízko k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Skupina Penta Investments, která Aero Vodochody vlastní, to nechtěla komentovat.
31. 5. 2021|

Slovenský soud propustil z vazby spolumajitele Penty Haščáka, kterého policie obvinila z korupce

Slovenský Nejvyšší soud ve čtvrtek propustil z vazby spolumajitele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka. Policie Haščáka na začátku prosince obvinila z korupce a z praní špinavých peněz, soud první instance ho následně poslal do vazby z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky či jinak mařit vyšetřování. Nejvyšší soud, na který se se stížností proti vazebnímu stíhání Haščáka obrátila obhajoba, ale důvody pro vazbu finančníka neshledal.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 17:07|

Maďarská firma může koupit výrobce letadel Aero Vodochody, rozhodl antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej výrobce letadel Aero Vodochody maďarské firmě Aero, kterou vlastní skupina Omnipol a maďarský podnikatel András Tombor. Antimonopolní úřad rozhodl v pondělí a jeho rozhodnutí je pravomocné, informoval mluvčí úřadu Martin Švanda v tiskové zprávě. Na rozhodnutí úřadu upozornil server Euro.cz.
20. 10. 2020|