TÉMA

Kompenzační programy

Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 14:15|

Stát se musí připravit na desítky tisíc žalob od podnikatelů, varoval Prouza kvůli uzavření obchodů

Stát by se měl připravit na desítky tisíc žalob od podnikatelů kvůli uzavření jejich prodejen a provozoven, řekl v Interview ČT24 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Věří, že k tomu podnikatele opravňuje rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého vláda jejich uzavření dostatečně neodůvodnila. Prouza zároveň očekává rozsáhlé zanikání podniků, pokud vláda nezmírní podmínku poklesu obratu z 50 na 30 procent, aby byl nárok na kompenzace.
31. 3. 2021|

Až čtvrtina firem bude nově bez podpory, bojí se svazy. Podle Havlíčka se dostane na všechny

Podnikatelské svazy se obávají, že nové kompenzační programy, které schválila vláda, nepomohou všem firmám postižených restrikcemi. Poukazují i na to, že někteří podnikatelé přijdou o část náhrad – zejména v oblasti ubytování. Svaz obchodu a cestovního ruchu odhaduje až třetinový pokles.
10. 3. 2021|

Kdyby zůstalo vše zavřené, bylo by na kompenzace do června, řekla Schillerová. Čeká ale uvolnění

Kdyby vydržela omezení v současném rozsahu, vystačily by peníze na kompenzační programy do června, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Pak by bylo nutné znovu navýšit schodek státního rozpočtu. Očekává, že to tak nebude a opatření se díky testování ve firmách a očkování začnou zmírňovat. Alena Schillerová byla hostem Byznysu ČT24, rozhovor s ní vedla Michaela Nováková.
10. 3. 2021|

Poslanci budou projednávat kompenzační zákony. V omezeném počtu a legislativní nouzi

Poslanci budou příští týden rozhodovat o finanční pomoci lidem, na které dopadla koronavirová krize. Museli třeba zavřít své provozovny, nebo jsou doma s dětmi, které nemohou chodit do školy. Sněmovna by měla řešit minimálně čtyři takové zákony, a to v rámci legislativní nouze.
18. 10. 2020|