TÉMA

Jaroslav Chalupský

Senát schválil zpřísněný zbraňový zákon i zakotvení termínu některých voleb

Horní komora parlamentu ve středu odpoledne velkou většinou schválila novelu zbraňového zákona, která například zavádí pro prodejce zbraní povinnost hlásit podezřelé nákupy a zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní z deseti na pět let. Senátoři odhlasovali také zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz. Novela desetinásobně zvyšuje horní hranici jedné z pokut za porušení pravidel proti praní špinavých peněz. Senát schválil i ústavní zakotvení termínu krajských, senátních a obecních voleb na konci prvního říjnového týdne tak, aby se neposouvaly k létu.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 21:58|

Senát schválil návrat daně z nafty na původní úroveň. Navrhl také změny zákoníku práce

Spotřební daň z nafty se zřejmě od srpna vrátí na úroveň před loňským červnem, schválil Senát. Prezident Petr Pavel je připraven podepsat novelu tak, aby začala platit od srpna, sdělila ČT mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Horní komora také navrhla pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. Zavést je chce nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie. Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení sněmovna.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 16:36|

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Podpořilo ji 66 ze 72 přítomných členů horní komory. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu Česka a nedává americkým vojákům automaticky právo pobývat na českém území, jak tvrdí její kritici. Přijetí úmluvy podporuje i opoziční ANO a její kritici z SPD nemají v Senátu zastoupení. Souhlas s dohodou musí dát také sněmovna, která o tom má rozhodovat ve středu 19. července. Horní komora také hlasovala o evropských pravidlech pro boj s korupcí nebo diskutované změně drážního zákona.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:26|

Předsedou Senátu zůstane zřejmě Vystrčil. Podpoří ho i hnutí STAN

Předsedou Senátu zůstane s největší pravděpodobností Miloš Vystrčil (ODS). Podpoří ho do této funkce i hnutí STAN, oznámil jeho předseda Vít Rakušan. Senátní frakce ODS a Starostů budou mít v povolebním složení horní komory dostatek hlasů k Vystrčilovu zvolení. Volba předsedy Senátu by se měla uskutečnit v listopadu.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 20:10|

Duely senátních voleb přinesly prohry zkušených osobností, k vítězství ale stačil i rozdíl 27 hlasů

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu přineslo i několik zajímavých soubojů. Kdo s kým prohrál a kde bylo vítězství nejtěsnější? Web ČT24 přináší několik poznámek politologa a analytika ČT Kamila Švece.
11. 10. 2020|

Na Pelhřimovsku zvítězil Chalupský za Svobodné. Porazil dlouholetého senátora Štěcha

Novým senátorem volebního obvodu Pelhřimov je podnikatel Jaroslav Chalupský (za Svobodné). Získal 52 procent hlasů, a porazil tak svého protikandidáta, místopředsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), kterého volilo necelých 48 procent voličů. Volební účast ve druhém kole nepřesáhla 15 procent.
10. 10. 2020|

Senátní duel na Pelhřimovsku: O křeslo v horní komoře se utkají Milan Štěch a Jaroslav Chalupský

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 15 – Pelhřimov se utkají současný místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Jaroslav Chalupský (nestr. za Svobodné). Celková volební účast byla v tomto obvodě letos 36,17 procenta. Současný místopředseda horní parlamentní komory měl v prvním kole před ostatními kandidáty náskok, volilo ho 31,22 procenta voličů, druhý Chalupský, který je v politice od roku 2018, získal o více než sedm procentních bodů méně (23,54 procenta). O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
5. 10. 2020|

Na Pelhřimovsku se ve druhém kole utká nejdéle sloužící senátor Štěch a podnikatel Chalupský

Do druhého kola senátních voleb na Pelhřimovsku postoupili současný místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Jaroslav Chalupský (nestr. za Svobodné). Porazili tak například bývalého starostu Jindřichova Hradce Stanislava Mrvku (Změna 2020) nebo herce a bývalého ministra kultury Vítězslava Jandáka (za ANO).
3. 10. 2020|