TÉMA

Witold Pilecki

Witold Pilecki se nechal zavřít do Osvětimi, aby informoval o zvěrstvech nacistů. Nakonec se stal obětí komunistů

Před 75 lety popravili komunisté polského odbojáře Witolda Pileckého, který se v roce 1940 nechal jako jediný člověk dobrovolně zatknout nacisty a odvézt do koncentračního tábora v Osvětimi-Březince, aby v utajení zpravil svět o zvěrstvech, která se v něm odehrávají. Jako první poskytl svědectví o proměně Osvětimi z klasického vězeňského tábora na továrnu určenou k vyhlazování lidí. Dnes nese Pileckého jméno ulice ve Varšavě a také několik polských škol.
25. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 05:39|

Vedl odboj v Osvětimi i Varšavské povstání, komunisté ho poslali na popraviště. Kniha o polském hrdinovi vychází v češtině

Jeden z nejsilnějších příběhů 20. století vychází poprvé v českém jazyce. Kniha Dobrovolník od britského novináře Jacka Fairweathera přináší dosud nezveřejněné informace o osudu Witolda Pileckého, polského důstojníka, který se dobrovolně nechal zavřít do Osvětimi, aby zjistil, co se v táboře odehrává.
14. 11. 2020|

Noví svědci holocaustu. Výstava ukazuje neznámé fotografie z Terezína a transportů

Památník ticha představuje veřejnosti nově objevené fotografie, které dokumentují židovské transporty a terezínské ghetto. Výstava je umístěna v prostorách někdejšího pražského nádraží Bubny, odkud byly transporty vypravovány.
4. 10. 2020|