TÉMA

Nízkopodlažní vozidlo

Průvodce pražskými tramvajemi. Do běžného provozu vyjíždí sedm typů

V Praze začnou jezdit nové tramvaje. Dopravní podnik objednal napevno zatím čtyřicet nových nízkopodlažních vozidel 52T od Škody, s výrobcem má ale také rámcovou smlouvu na dalších 160 těchto tramvají. Odebere-li je všechny, významně se tím přiblíží chvíle, kdy již nebude nutné do pražských tramvají nastupovat po schodech. S typem 52T se také zásadně zvýší podíl klimatizovaných tramvají, kterých dnes jezdí jen něco přes sto z celkových téměř osmi stovek vozidel. Vozový park se také výrazně omladí. Nejstarší tramvaje, které jsou dnes bez výraznější rekonstrukce v provozu, jsou z 90. let minulého století.
11. 1. 2024|

Z Kralup do Loun a Velvar začaly jezdit moderní nízkopodlažní vlaky. Nahradí 40 let staré motoráky

Na železniční trati z Kralup nad Vltavou do Loun a Velvar začaly v pondělí jezdit moderní nízkopodlažní vozy. Nahradily více než čtyřicet let staré motoráky. České dráhy (ČD) tak testují provoz těchto vozidel typu RegioSpider, obdobné by postupně měly začít jezdit i na dalších středočeských regionálních tratích, uvedl středočeský krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).
8. 11. 2021|

Praha se rozloučila s karosami, městské autobusy budou téměř všechny nízkopodlažní

Značka autobusů Karosa je v městské hromadné dopravě v Praze takřka minulostí a stejně tak autobusy s vysokou podlahou. Dopravní podnik je bude nasazovat pouze na dvě „retro“ linky – podobně jako jezdí na dvou linkách tramvaje T3 v původním provedení. Většinu zbylých karos rozprodá. Nejde přitom o zvlášť stará vozidla, ve Vysokém Mýtě vyrobili poslední z nich v polovině minulého desetiletí.
4. 12. 2020|

Do vlaku pomůžou vozíčkářům speciální čety. Objednat je bude třeba s předstihem

Cestování vlakem není ani v roce 2020 pro lidi s handicapem úplně bez obtíží. Správa železnic teď představila mobilní čety, které budou připravené pomoct na všech nádražích v republice. Na dálkových linkách totiž ministerstvo dopravy požaduje nízkopodlažní vozy jen výjimečně.
30. 9. 2020|