TÉMA

Drive-in

Skončila první část hlasování o prezidentovi. Hlasy odevzdali lidé s nařízenou izolací kvůli covidu

Lidé, kteří mají covid-19, a jsou proto v izolaci, již mohli hlasovat ve druhém kole volby prezidenta republiky. Volební stanoviště, kam bylo možné přijet autem, jim byla k dispozici do pěti hodin odpoledne. Podle údajů ministerstva zdravotnictví mělo pozitivní test 1900 lidí, volit jich přijelo 650. I když to byla jen asi třetina, zájem o hlasování z auta byl výrazně větší než před dvěma týdny při prvním kole. Na některých místech odbavili již za první hodinu či dvě víc aut než v prvním kole za celý den.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 19:09|

První lidé hlasovali v prezidentské volbě. Možnost měli voliči v koronavirové izolaci

Ve středu odevzdali první lidé svůj hlas v přímé volbě prezidenta. Ti, kteří jsou v izolaci kvůli covidu-19, mohli hlasovat z auta od 8:00 do 17:00 hodin na speciálních stanovištích. V každém kraji jich bylo několik, většinou jedno na okres, v Praze jich fungovalo pět. Kdo hlasování z auta nemohl využít a musel zůstat doma, může si do 12. ledna objednat domů přenosnou volební schránku.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 17:14|

Podzimní volby budou asi bez možnosti hlasovat z auta. Vláda to zatím neprojednala

Podzimní volby do obecních zastupitelstev se nakonec nejspíš budou konat bez možnosti hlasovat z auta. Návrh, který by zavedl zvláštní způsoby volby pro lidi v izolaci, ještě totiž neprojednala ani vláda. Rozhodující termín je přitom konec srpna.
10. 7. 2022|

Lidé s nařízenou karanténou volili z okének aut. Jejich hlasy zůstanou do soboty zapečetěné

Ve středu již hlasovali první lidé v letošních sněmovních volbách. I když jejich řádný termín bude až v pátek a sobotu, uprostřed pracovního týdne mohli do 17 hodin přijet autem na speciální drive-in volební místa lidé, kteří jsou v izolaci kvůli nákaze covidem-19, případně mají nařízenou karanténu kvůli podezření, že se mohli touto nemocí nakazit. V celé republice bylo 82 drive-in stanovišť. Auta na ně přijížděla většinou jen zřídka, v některých krajích dorazily jen desítky lidí. Lidé v karanténě budou moci volit i doma, kam za nimi přijde komise s přenosnou schránkou. Musí si ji však objednat na své radnici, a to nejpozději do čtvrtečních 20 hodin.
5. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 19:11|

Prezident stanovil termíny hlasování pro lidi v karanténě. Volit budou před řádným termínem

Prezident Miloš Zeman vyhlásil termíny hlasování v říjnových sněmovních volbách pro lidi v karanténě. Na takzvaných volebních stanovištích budou volit ve středu 6. října. V takzvaných pobytových zařízeních, například v domovech pro seniory, se volby budou konat ve čtvrtek 7. října, uvedl Pražský hrad ve čtvrtek na svém webu. Rozhodnutí spolupodepsal předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Řádné hlasování ve volbách už dříve Zeman stanovil na 8. a 9. října.
16. 9. 2021|

Vznik drive-in volebních stanovišť je jistý. V každém okrese bude nejméně jedno, nejvíce ve středních Čechách

Již je jisté, že poslance budou moci volit i lidé s nařízenou karanténou či izolací kvůli nákaze covidem-19 či podezřením na ni. Podmínkou pro to bylo, aby do 15. září setrval stav pandemické pohotovosti, a ten platí dál. Stejně jako při loňských senátních a krajských volbách budou moci lidé v karanténě přijet autem na speciální volební místa a hlasovat z okénka. Alternativou je i žádost o přenosnou volební schránku, s níž přijdou komisaři k voliči domů. Drive-in stanovišť by mělo být více než loni – osm desítek.
16. 9. 2021|

Volební drive-in stanoviště opět čekala na voliče v karanténě. Některá zcela marně

Lidé, kteří jsou v nařízené karanténě kvůli koronaviru, mohli ve středu od 8 do 15 hodin hlasovat v druhém kole senátních voleb. Stejně jako při prvním kole a souběžných krajských volbách však byl o volby z auta malý zájem. Například v Liberci nebo Olomouci čekaly speciální volební komise na jakéhokoliv voliče celých sedm hodin zcela marně, na jiných místech dorazilo často pod deset vozidel.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 19:46|

Ve čtvrtek proběhnou volby v pobytových zařízeních v karanténě, týkají se jen pěti institucí

Volby v pobytových zařízeních, která jsou v karanténě, se budou ve čtvrtek konat pouze v Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Většina krajů totiž žádné instituce v karanténě kvůli pandemii koronaviru nemá. Vyplývá to z informací, které Česká televize získala v jednotlivých krajích. Na čtvrtek 1. října přitom připadají volby v uzavřených zařízeních, jako jsou domovy seniorů, hospice nebo LDN. Jde o jeden ze tří zvláštních způsobů hlasování podle speciálního zákona, který v srpnu schválili poslanci.
1. 10. 2020|

„Pandemické“ volby začaly, na drive-in stanoviště přijel zlomek očekávaných lidí

Krajské a senátní volby již začaly. Většina lidí přijde volit až v pátek po 14. hodině, ale již ve středu mohli své právo uplatnit lidé, kteří jsou kvůli nákaze koronavirem nebo podezření na ni v izolaci či karanténě. Volby probíhaly na 78 drive-in stanovištích. Dorazit mohlo až 16 tisíc lidí, na které se izolace či karanténa vztahuje, podle předběžných údajů však možnosti volit z auta využilo jen přibližně 3500 z nich.
30. 9. 2020|

Jak a kde volit z auta? Drive-in stanoviště se otevírají už ve středu

Ve středu ráno se v každém českém okrese otevřou takzvaná drive-in stanoviště, kde budou moci přímo z auta volit do krajských zastupitelstev a Senátu lidé, kterým byla hygienou nebo lékařem nařízena karanténa. Pro každý okres je zřízeno minimálně jedno stanoviště, které se většinou nachází v příslušném okresním městě. Výjimkou je okres Bruntál, kde se bude volit na dvou drive-in místech.
29. 9. 2020|

Volební týden je tady. Strany i jednotlivci se utkají o moc v krajích a o křesla v Senátu

Česko vstoupilo do volebního týdne. Lidé rozhodnou o tom, kdo zasedne ve vedení třinácti krajů a kdo zaplní křesla třetiny Senátu. Volební místnosti se otevřou tradičně v pátek a v sobotu, tentokrát ale do volebního klání vstoupil i koronavirus, a to na ryze praktické úrovni; už ve středu a ve čtvrtek totiž odevzdají hlas lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci. Volit budou speciálním způsobem.
28. 9. 2020|