TÉMA

Saman El-Talabani

Brněnský soud zastavil stíhání Švachuly a dalších v kauze úniku informací z policejních spisů

Krajský soud v Brně v kauze úniku informací z policejních spisů zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Informovala o tom mluvčí soudu Klára Belkovová. Švachula i El-Talabani byli dosud nepravomocně potrestáni v korupční kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami. Švachulovi soud uložil devět a půl roku vězení, vinu popřel, El-Talabanimu šest let vězení.
10. 10. 2023|

Státní zástupce se odvolal v kauze Stoka, požaduje přísnější tresty

Státní zástupce podal odvolání v brněnské korupční kauze Stoka. Pro některé obžalované včetně bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO) požaduje přísnější tresty. ČT to řekla Klára Belkovová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který loni v květnu nepravomocně odsoudil Švachulu a další lidi za ovlivňování městských zakázek. Odvolání podali i někteří obžalovaní včetně podnikatele Samana El-Talabaniho, kterému soud uložil šestileté vězení.
26. 1. 2023|

Žalobce navrhl v kauze Stoka Švachulovi 14 let vězení. Byl podle něj hlavou organizované skupiny

Krajský soud v Brně v korupčním případu na radnici části Brno-střed ukončil dokazování. Státní zástupce Karel Cibulka zahájil v kauze Stoka závěrečnou řeč. Bývalému místostarostovi a radnímu Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) navrhnul čtrnáct let vězení. Podle obžaloby byl hlavou organizované skupiny. Obžalobě čelí jedenáct lidí. Soud jednání odročil pro vyhlášení rozhodnutí na 31. května.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 13:59|

Rozsudek v kauze Stoka zazní v půli prosince. Švachula u soudu přiznal chybu

Rozsudek v korupčním případu na radnici městské části Brno-střed zazní u Krajského soudu v Brně 16. prosince, nakdy soud jednání odročil. V úterý skončily závěrečné řeči, během kterých promluvil například obžalovaný bývalý místostarosta a radní městské části Jiří Švachula (dříve ANO). Prohlásil, že se ztotožňuje se závěrečnou řečí svého obhájce, podle které proti němu není přímý důkaz. Zároveň ale v některých svých krocích částečně přiznal pochybení.
7. 9. 2021|

V kauze Stoka zněly odposlechy. Švachula mi dal bianco šek na obraz od brněnského patlala, řekl El-Talabani

Krajský soud v Brně ve čtvrtek při projednávání kauzy údajné korupce na radnici Brna-středu přehrává odposlechy. Jeden z nich zachytil schůzku obžalovaného někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly a spoluobžalovaného podnikatele Samana El-Talabaniho. Podle El-Talabaniho se hovor točil mimo jiné i kolem vybírání úplatků. Hlavní líčení pokračuje zhruba po dvouměsíční pauze. Další jednání bude 26. května, strany navrhly soudu provedení dalších důkazů, především výslechy svědků.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 20:01|

Vrchní soud uzavřel případ krácení daní za textil, souvisí s kauzou Stoka

Olomoucký vrchní soud uzavřel kauzu krácení daní na textilním zboží ze strany skupiny podnikatelů, kteří podle rozsudku obrali stát o půl miliardy korun. Ve skupině byl i brněnský podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani, klíčový svědek, který policisty dovedl ke korupční kauze v Brně-střed zvané Stoka. Krajský soud mužům uložil původně tresty od čtyř do 13 let, vrchní soud ve čtvrtek zmírnil tresty čtyřem obžalovaným včetně El-Talabaniho, tomu soud snížil trest o rok na tři roky.
7. 5. 2021|

Podnikatel popsal předávání úplatků v kauze Stoka. Peníze měly směřovat ke Švachulovi

O odevzdávání desetiprocentních úplatků promluvil ve čtvrtek u Krajského soudu v Brně spoluvlastník firmy Kros-stav Lubomír Smolka, který je jedním z obžalovaných v takzvané kauze Stoka týkající se údajné korupce na radnici Brno-střed. Peníze předával dalšímu z obžalovaných, který je odevzdával šéfovi, podle Smolky bývalému politikovi zvolenému za ANO Jiřímu Švachulovi. Někdejší místostarosta a radní Brna-středu Švachula je podle žalobce hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 15:02|

Kvůli úniku z policejních spisů má jít k soudu 29 lidí včetně elitních detektivů

Policie chce poslat před soud 29 lidí v rozsáhlé kauze úniků z policejních spisů. Je mezi nimi i několik bývalých elitních detektivů a podnikatelů. Kriminalisté podali státnímu zástupci návrh na obžalobu. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Většina z obviněných se podle policie provinila neoprávněnou manipulací s informacemi z trestních řízení, nezákonným přístupem k policejním databázím nebo zneužitím pravomoci úřední osoby.
8. 10. 2020|

Dohodnuté soutěže za úplatky. Klíčový svědek v kauze Stoka popsal soudu ovlivňování zakázek

Klíčový svědek v takzvané kauze Stoka, obžalovaný podnikatel Saman El-Talabani, začal u Krajského soudu v Brně rozkrývat fungování skupiny, která údajně ovlivňovala zakázky na městské části Brno-střed. Talabani je u soudu jako spolupracující obviněný.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 16:03|

Podnikatel z kauzy Stoka u soudu přiznal, že předával úplatky

Krajský soud v Brně pokračuje v projednávání sledovaného případu údajné korupce na radnici Brno-střed. V takzvané kauze Stoka vypovídal obžalovaný podnikatel Lubomír Smolka, přiznal, že u některých zakázek předával či sám dal úplatek. Přiznal se i bývalý vedoucí technik správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petr Kosmák. V kauze je obžalováno jedenáct lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly.
22. 9. 2020Aktualizováno22. 9. 2020, 16:09|