TÉMA

Hobby

Být umělcem znamená mít ještě jinou práci. Podle výtvarné i literární scény Česko plýtvá talenty

Jsme svědky amaterizace, ztrácíme talenty, na umění vyděláváme jinou prací. To všechno zaznívá v průzkumech, které nedávno mapovaly situaci umělců na výtvarné a literární scéně. Mají sloužit jako podklad k přípravě takzvaného statusu umělce, který by měl definovat jejich roli například v sociálním systému a vůbec rozeznat jejich existenci. Česko se k jeho zavedení zavázalo Evropské unii, zatím ale není jasné, jak bude vypadat. Podle ministerstva kultury mají různé skupiny různá očekávání.
6. 5. 2023|

Méně papírování pro malé živnostníky. Stát chce zlepšit podmínky i pro výrobce domácích marmelád

Stát chystá úlevy od byrokratické zátěže pro menší živnostníky. Balíček obsahuje přes dvacet návrhů z oblasti zdravotnictví, justice nebo zemědělství. Zmírnit chce třeba i podmínky pro vaření marmelád nebo sirupů v domácím prostředí. Normy u nás patří k nejpřísnějším v Evropské unii.
28. 4. 2023|

Rytíři bojovali v newyorském Central Parku. Příznivci larpingu se vracejí ke hře

Na Manhattanu v New Yorku se o víkendu po delší odmlce sešli fanoušci „larpu“ (z anglického výrazu Live Action Role Play). V kostýmech rytířů zde zažili i opravdový boj. Kouzlo larpingu spočívá v prožití své role a v zábavě s tím spojené. Účastníci podobných setkání chtějí strávit určitý čas v „kostýmu“ někoho jiného. Zpravidla je to bez publika a scénaře. Larping se objevil v USA na konci 70. let minulého století a své nadšence si nachází i v Česku. V minulosti rytíři-larpaři přicházeli do Central Parku pravidelně. Jejich souboje však skončily s příchodem koronaviru.
17. 8. 2021|

Jedna z nejstarších přehlídek psů letos představuje barbeta, laekenoise a biewera

Poprvé ve 145leté historii soutěžní přehlídky psů byla tato prestižní akce přesunuta z tradičního místa sportovního paláce manhattanské Madison Square Garden do zahrad novogotické usedlosti zvané Lyndhurst Mansion, která je americkou národní kulturní památkou. Důvodem ke změně místa byly obavy pořadatelů ze šíření covidu-19. Přehlídka se také obešla bez veřejnosti. Všichni lidští účastníci soutěže museli mít potvrzení o očkování. Jedním z vrcholů každoroční klubové výstavy je uznání některých nových nebo staronových plemen. Jakmile je uznáno americkým Kennel Clubem, je způsobilé prezentovat se na výstavách. Letos o zápis usilují plemena psů laekenois, barbet a biewer teriér.
11. 6. 2021|

Kubánci našli nový druh zábavy. Zbavuje je stresu ze života v lockdownu

Kuba žije kvůli pandemii v dlouhodobém lockdownu. Do země nesmějí turisté, přísná opatření platí i pro místní obyvatele. Nesmějí se například volně pohybovat po ulicích, což je pro Kubánce, zvyklé trávit dny venku, velmi frustrující. Opatření jim umožňuje volnější pohyb pouze na střechách domů. Jedna z mála možností, co je zde možné dělat, je holubářství. Kubánci si tento druh zábavy velmi rychle oblíbili a v současnosti zažívá chov holubů v zemi expanzi, uvedl pro agenturu Reuters předseda klubu holubářů Pedro Marrero.
29. 5. 2021|

Češi se v nouzovém stavu vrhli na kutilství. Zájem o hobby produkty stoupá, nakupují se i sauny

Češi v době nouzového stavu více pracují na zahradách nebo zkrášlují domácnost. Vyplývá to z informací od prodejců, které ČT oslovila. O zahradnické produkty je podle nich zvýšený zájem až o stovky procent. Dále lidé více kupují například vrtačky, ale také sauny. O ty je u vybraných prodejců až třikrát větší zájem.
17. 10. 2020|

30 let zpět: Houby a munice

Lesy kolem Mimoně na severu Čech skýtaly v září 1990 mimořádnou houbařskou žeň. Mělo to ovšem jeden háček. Jelikož se jednalo o vojenský újezd, ve kterém donedávna hospodařila sovětská armáda, nacházeli tu houbaři kromě hřibů také ostré náboje a granáty.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
28. 9. 2020|