TÉMA

Carnegie Hall

Brněnská filharmonie zvedla Carnegie Hall ze sedadel. Do New Yorku se vrátila po padesáti letech

Po padesáti letech od prvního amerického turné se Filharmonie Brno vrátila do USA. V Carnegie Hall ve středu večer uvedla v newyorské premiéře Symfonii číslo 12 „Lodger“ od amerického skladatele Philipa Glasse, který se koncertu zúčastnil. Brněnští hudebníci postupně zahrají ještě na dalších šesti místech po celých Spojených státech. Do Carnegie Hall míří i Český národní symfonický orchestr.
9. 2. 2023|

Filharmonie Brno se po půlstoletí vrací do Carnegie Hall. Hraje i pamětník minulého turné

Filharmonie Brno odehraje sedm koncertů ve Spojených státech, turné začne 8. února v Carnegie Hall. Ve slavném koncertním sále provede v newyorské premiéře symfonii Philipa Glasse, a to za osobní účasti tohoto významného minimalistického skladatele. Vedle tvorby současných amerických skladatelů zazní i díla českých autorů. Do USA se brněnský orchestr vrací po půlstoletí, jeden ze současných filharmoniků je dokonce i pamětníkem první zámořské cesty.
27. 1. 2023|

V Carnegie Hall se koncertuje již 130 let. První představení řídil Čajkovskij a vstupné bylo za dolar

Vystoupit v proslulé newyorské Carnegie Hall je snem a metou mnoha umělců, podmínky jsou ale tvrdé. Dramaturgie síně se soustředí především na vážnou hudbu, šanci však mají i interpreti lehčích žánrů – rocku, popu či muzikálu. První návštěvníky přijala koncertní síň před 130 lety, 5. května 1891, tehdy ještě pod jménem Music Hall. Zahajovací koncert řídil Petr Iljič Čajkovskij, vstupné stálo maximálně jeden dolar. Po dvou letech byl objekt přejmenován na počest mecenáše Andrewa Carnegieho. V současnosti patří budova mezi nejznámější kulturní stánky nejen ve Spojených státech amerických, ale na celém světě.
5. 5. 2021|
Interview ČT24

Ve světě nás mají někdy radši než tady, hodnotí českou operu Pecková

Zpívala v newyorské Carnegie Hall i v londýnské Královské opeře. V Národním divadle ji ale kdysi odmítli. Dnes je za to ráda, protože by možná nepřišla kariéra světového formátu. Hostem nedělního Interview ČT24 byla mezzosopranistka a operní diva Dagmar Pecková, která po odchodu z operního světa přešla na divadelní prkna.
21. 9. 2020|