TÉMA

Neil Gorsuch

Konzervativní křesťanka Barrettová je členkou Nejvyššího soudu USA. Nominaci schválil Senát

Americký Senát v úterý hlasy republikánské většiny schválil nominaci Amy Coneyové Barrettové do funkce soudkyně Nejvyššího soudu. Týden před oficiálním dnem prezidentských voleb jde o velký úspěch prezidenta Donalda Trumpa, který ji nominoval. Jeho kandidátka posílí konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem. Takto krátce před prezidentskými volbami dosud nebyl schválen žádný soudce Nejvyššího soudu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 17:45|

Americký Senát posuzuje kandidátku na Nejvyšší soud. Trump vybral konzervativní křesťanku

Americký Senát rozhoduje o budoucnosti tamního Nejvyššího soudu. Tento týden zahájil slyšení se soudkyní Amy Coneyovou Barrettovou, kterou do funkce jmenoval Donald Trump, aby nahradila zesnulou Ruth Baderovou Ginsburgovou. Prezident ale narazil na odpor – pro některé je kandidátka příliš konzervativní, jiným vadí, že šéf Bílého domu nepočkal, až bude po listopadových volbách.
15. 10. 2020|

Zemřela soudkyně Nejvyššího soudu USA Ginsburgová. Trump ji chce okamžitě nahradit

Ve věku 87 let v pátek zemřela soudkyně amerického Nejvyššího soudu Ruth Baderová Ginsburgová. Podlehla komplikacím spojeným s rakovinou slinivky břišní. Její úmrtí by podle agentury Reuters mohlo ještě více převážit poměr sil v devítimístném senátu Nejvyššího soudu na stranu konzervativců, kteří měli dosud převahu pěti ku čtyřem. Prezident Donald Trump uvedl, že ji musí republikáni okamžitě nahradit, byť jeho předchůdci Baracku Obamovi stejné rozhodnutí v posledním roce mandátu neumožnili.
19. 9. 2020Aktualizováno19. 9. 2020, 17:42|