TÉMA

Medikán

Do Libye přinesl zkázu medikán. Středomořské obdoby hurikánů budou nejspíš stále častější

Nevídané vydatné srážky a následné extrémní přívalové povodně, které si v Libyi vyžádaly tisíce obětí. To jsou důsledky řádění bouře Daniel, jejíž dopady z ní činí historicky nejtragičtější medikán z hlediska počtu obětí i výše materiálních škod. A jde současně o tlakovou níži s největším počtem obětí od cyklonu Nargis v roce 2008, který tehdy hlavně v Myanmaru zabil přes 130 tisíc lidí. Před Danielem byl nejtragičtějším medikán v roce 1969, který v Alžírsku a Tunisku zabil kolem šesti set lidí.
15. 9. 2023|

Středozemní moře zasáhla nebývalá horká vlna. Zvyšuje hrozbu vzniku medikánu

Opakované vlny veder, které letos zažívá především západní a jihozápadní Evropa, se mimo jiné projevují výrazným prohříváním mořské vody, hlavně v západním Středomoří. Turisty na plážích Španělska a Francouzské riviéry čeká voda s teplotou 27 až 29 stupňů Celsia, na Baleárských ostrovech se moře prohřálo dokonce až na 30 stupňů. Vysoké teploty mořské vody mohou vyvolat vznik silných bouřkových systémů a za jistých meteorologických podmínek může v oblasti vzniknout i medikán, tedy středomořský hurikán.
19. 8. 2022|

Teplé moře, čisté nebe, občas medikán. Řecké klima se ovšem také mění

Středomořské klima s horkými a slunečnými léty, která trvají podstatně déle než v Česku, a samozřejmě teplé moře jsou hlavní důvody, proč každoročně vyráží mnoho turistů do Řecka. Tamní podnebí má ale i několik zvláštností.
30. 7. 2022|

Medikán Janos si v Řecku vyžádal dvě oběti

Medikán Janos má první dvě oběti. V pátek vyvracel stromy a způsobil výpadky proudu na Jónských ostrovech a západním Peloponésu, v sobotu se přesunul na centrální části Řecka, kde zaplavil ulice a domy. Zasáhl hlavně oblasti kolem měst Karditsa a Farsala.
19. 9. 2020Aktualizováno19. 9. 2020, 12:50|

Bouře Janos působí v Řecku výpadky proudu a zaplavuje domy, zraněné úřady nehlásí

Řecko se potýká s bouří Janos, kterou meteorologové označují za takzvaný medikán, tedy středomořský hurikán. Živel způsobil hmotné škody, oběti ani zraněné úřady nehlásí. Očekává se, že bouře se přes Řecko bude přesouvat do konce víkendu.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 13:08|