TÉMA

Automaty

Odborníci dokončují pravidla regulace kratomu. V Česku je zatím prodej návykové látky neomezený

Pokračuje diskuse o regulaci kratomu. Povzbuzující látka, která podle adiktologů může způsobovat závislost často i u dětí, totiž zatím v Česku nepodléhá kontrole a je volně dostupná v prodejnách i automatech. Meziresortní tým kvůli jeho účinkům jednal s lékaři i zastánci této látky.
4. 2. 2023|

Hrací automaty i v supermarketu. Finové mají k hazardu nezvykle vřelý vztah, našli jej ve válce

I když je kamenných kasin ve Finsku jen hrst, příležitostí k drobnému gamblingu je tolik, že je téměř všudypřítomná. Loterii si lze vsadit na více než šesti tisících místech po celé zemi, herní automaty lze najít i na nečekaných místech. Finové si příznivý vztah ke gamblingu vypěstovali během druhé světové války, kdy bylo vyplňování tiketů skrze státní firmu vnímáno jako finanční pomoc vlasti. I v případě prohry totiž peníze směřovaly tam, kde je bylo třeba. Státní firma, která má ve Finsku monopol na hazard, ale od té doby vyrostla v mohutnou instituci, které se nevyhýbají kontroverze a korupční skandály. A čím více peněz do ní proudí, tím palčivější se stává další problém – hráči se závislostí.
20. 7. 2022|

Nápoje ve skleněných lahvích se vrací do supermarketů. Budou zálohované

Čeští výrobci nápojů se částečně vrací ke skleněným lahvím. Ty budou zálohované a bude je možné vrátit v automatech umístěných například v supermarketech. Výrobci rozhodnutí zdůvodňují mimo jiné ekologickými požadavky některých zákazníků, kteří nechtějí využívat jednorázové plasty.
30. 8. 2021|

Některá města mění postoj k hazardu. Jeho povolení má zalepit propady v příjmech

Počet měst a obcí, které na svém území zakazují provoz výherních automatů, se podle statistik ministerstva financí snížil čtyřikrát v porovnání s dobou před epidemií. Aktuálně jich je 109. I kvůli napjatým rozpočtům některé radnice od úplného zákazu technických her upouštějí. Automaty se vrátily třeba do Českého Krumlova, kladenská radnice zase zrušila už schválený zákaz, který měl začít platit letos. K městům, kde plošný zákaz automatů platí, se naopak nově přidalo Ústí nad Labem.
6. 6. 2021|

Peníze vyplacené na dávkách v hmotné nouzi už nemají končit v automatech. Ministerstvo spouští protihazardní rejstřík

Ministerstvo financí spustilo pilotní provoz rejstříku osob vyloučených z hazardních her. Budou v něm například lidé pobírající dávky ve hmotné nouzi nebo osoby v úpadku. O zápis do rejstříku mohou lidé požádat i sami. Ostrý provoz má být spuštěn 20. prosince, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Lidi zapsané v rejstříku, kterých je nyní zhruba dvě stě tisíc, nesmí provozovatel hazardní hry pustit do herního prostoru.
15. 9. 2020|