TÉMA

Kaftrio

K dětem s cystickou fibrózou se dostane účinný lék, začíná ho proplácet pojišťovna

Lék Kaftrio, který pomáhá pacientům s cystickou fibrózou, se dostane k dětem, které tato nemoc postihla. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ho začne proplácet už pacientům od šesti let věku. Umožní jim tak prožít delší život.
1. 9. 2022|

Léky na vzácná onemocnění budou dostupnější. Pacientům s cystickou fibrózou se bude lépe dýchat

Poslaneckou sněmovnou prošla novela o veřejném zdravotním pojištění. Souhlas poslanců má zajistit dostupnější péči pro všechny pacienty, kteří potřebují nejnovější medikamenty. Průlomem v používání inovativních léků v Česku byl mimo jiné lék Kaftrio. Jeho proplácení pacientům s cystickou fibrózou tento týden oznámila VZP. S úhradou počítají i ostatní zdravotní pojišťovny. V Česku je podle posledních údajů přes 680 nemocných. Nový lék může pomoct zhruba dvěma třetinám z nich.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 21:53|

Pacientům s cystickou fibrózou začne VZP proplácet nový lék. Cílí na podstatu onemocnění

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se dohodla s odborníky na podmínkách úhrady léčby pro pacienty s cystickou fibrózou. Pacienti tak mají mít moderní lék Kaftrio hrazený ze zdravotního pojištění. Informovali o tom zástupci VZP, odborníků a pacientů. Lidem se vzácnou nemocí může výrazně pomoci od příznaků a také prodloužit život, žádat o něj mohou už nyní. Zástupci odborníků a pacientů dohodu vítají. Česko je teprve jedenáctou zemí, ve které se přípravek k pacientům dostane. S úhradou počítají i ostatní zdravotní pojišťovny.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 20:52|

Lidem s cystickou fibrózou se otevírají nové možnosti léčby

Děti s cystickou fibrózou nově získaly možnost léčby, která by měla její postup zastavit. Zdravotní pojišťovny ji dřívě neproplácely. Už během podzimu by se navíc měl  k prvním tuzemským pacientům starším 12 let dostat medikament úplně nové generace. Česko se zřejmě stane jedinou zemí střední Evropy, kde se k léku přednostně dostanou v rámci speciálního programu lidé v nejvážnějším stavu.
14. 9. 2020|