TÉMA

Splátky

Odborníci varují před vánočními půjčkami. Kvůli zdražování mohou letos způsobit větší problém

Kvůli stále vyšším cenám, ale také blížícím se Vánocům lidé v tomto období sahají po krátkodobých půjčkách. Právě před takzvanými mikropůjčkami ale odborníci varují. Předtím, než se o ni lidé rozhodnou požádat, by se měli ujistit, jestli přece jen nenajdou způsob, jak v domácnosti peníze ušetřit.
5. 11. 2021|

Čtyři z pěti žádostí o odklad splátky u bank uspěly, říká Havlíček

Banky podle ministra průmyslu a obchodu a současně ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) vycházejí vstříc zhruba 80 procentům žádostí o odklad splátek úvěrů. Vyplynulo to ze společného jednání ministerstev financí, průmyslu a obchodu a České bankovní asociace. Nový plošný odklad splátek ministerstvo financí v tuto chvíli nechystá.
15. 1. 2021|

Havlíček bude jednat o opětovném zavedení odkladů splátek, systém podpor měnit nechce

Odklad splátek úvěrů, neboli moratorium, by podnikatelům, kteří museli kvůli pandemii zavřít provozy, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) pomohl. Bude o to usilovat, potvrdil v pořadu Otázky Václava Moravce. Aktuálně nastavený systém kompenzací ale měnit nehodlá, způsobilo by to zmatky, uvedl. Podle ekonomky Danuše Nerudové by však bylo lepší ho upravit tak, aby zohledňoval i tržby, tak jako v Německu či Rakousku.
10. 1. 2021Aktualizováno10. 1. 2021, 17:44|

Kompenzace za zavřené provozy už nebudou, banky se připravují na krizi

Zavřeno budou muset mít kvůli zhoršující se nákaze mezi půlnocí a šestou ráno restaurace a bary ve Středočeském kraji, v Praze už toto opatření platí od středy. Ministerstvo financí ale v tuto chvíli nepočítá s tím, že by podnikatelům, kteří musí v noci povinně zavřít, ztráty kompenzovalo. Banky se navíc připravují na krizi, řada lidí a podnikatelů v tuto chvíli stále ještě využívá odkladu splátek, moratorium ale brzy skončí.
13. 9. 2020|