TÉMA

Belsat

Běloruský soud poslal nezávislou novinářku na tři a půl roku do vězení

Běloruský soud poslal na tři a půl roku do vězení nezávislou novinářku Larysu Ščyrakovovou, kterou uznal vinnou z „napomáhání extremistickým činnostem“ a „diskreditaci“ Běloruska. Vyšetřovatelé žurnalistku obvinili z toho, že poskytovala informace nevládní organizaci na ochranu lidských práv Vjasna a stanici Belsat, která vysílá z Polska pro Bělorusy. Informovala o tom Běloruská asociace novinářů. Represe režimu autoritářského vůdce země Alexandra Lukašenka vůči disentu pokračují, podotklo Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).
1. 9. 2023|

Bělorusko poslalo na roky do vězení další novinářku polské televize Belsat

Běloruský soud poslal na řadu let do vězení další nezávislou novinářku. Dvaapadesátiletou Irynu Slaunikavovou z polského televizního kanálu Belsat shledal vinnou ze založení extremistické organizace a účasti na protestech, za což jí vyměřil pětiletý nepodmíněný trest. Pokračuje tak vládní tažení proti opozičním aktivistům, kritickým médiím a nezávislým reportérům. Výše trestu je o rok delší, než žádala prokuratura.
3. 8. 2022|

Běloruské úřady zařadily mezi extremistické skupiny webové zdroje polské televize Belsat

Běloruské ministerstvo vnitra zařadilo internetové zdroje polského televizního kanálu Belsat mezi extremistické skupiny. Ministerstvo, které samu televizi na seznam extremistů zapsalo už v červenci, o tom informovalo na sociální síti Telegram.
3. 11. 2021|

Bělorusko považuje televizi Belsat za extremistickou. Zablokovalo jí web i účty na sociálních sítích

Běloruský soud v úterý označil opoziční televizní kanál Belsat, který obsáhle informoval o demonstracích proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi po loňských volbách, za extremistický. Úřady podle agentury AP následně zablokovaly jeho webové stránky a všechny jeho účty na sociálních sítích v Bělorusku.
28. 7. 2021|

Běloruské novinářky stráví kvůli natáčení protestů dva roky za mřížemi

Na dva roky do vězení poslal běloruský soud dvojici novinářek polské televize Belsat za to, že v listopadu minulého roku natáčely protesty proti režimu Alexandra Lukašenka. Prokuratura Kacjarynu Andrejevovou a Darju Čulcovovou vinila z organizování protestů. Evropská unie rozsudek prostřednictvím Petera Stana, mluvčího šéfa unijní diplomacie, důrazně odmítla.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 17:06|

„Tvrdil jsem, že jsem učitel dějepisu a fotím si materiál pro budoucí učebnice,“ říká běloruský novinář o práci během protestů

V Bělorusku se už pátým týdnem protestuje proti výsledku prezidentských voleb, ve kterých obhájila svou pozici dosavadní hlava státu Alexandr Lukašenko. Policie nadále zatýká jak demonstranty, tak novináře, kteří se o událostech snaží přinášet aktuální informace. „Základní pravidlo je dobře se obléct a obout pro případ, že by vás zadrželi. Kartáček a pastu si ale neberu, aby si policie nemyslela, že jsem na to připravený,“ popisuje v rozhovoru pro Českou televizi Denis Dziuba, běloruský kameraman z televize Belsat.
12. 9. 2020|