TÉMA

Železniční neštěstí

Pádem mostu ve Studénce se bude zabývat Nejvyšší soud

Pád mostu ve Studénce na Novojičínsku bude řešit Nejvyšší soud. Dva z odsouzených manažerů totiž nesouhlasí s podmínkou, kterou jim a dalším třem lidem loni uložil soud v Ostravě. ČT informaci poskytla mluvčí prvoinstančního Okresního soudu v Novém Jičíně Pavla Nippertová. K pádu mostu na trať došlo v srpnu 2008, do konstrukce pak narazil mezinárodní vlak. Nehoda si vyžádala osm lidských životů a dalších skoro sto osob utrpělo zranění.
9. 3. 2023|

Za zavinění pádu mostu ve Studénce nepůjde nikdo do vězení. Soud dal pěti pracovníkům stavařů podmínky

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě dal pěti pracovníkům stavebních firem obžalovaným ze zavinění pádu mostu ve Studénce před 14 lety tří- až tříapůlleté podmíněné tresty. Za zavinění neštěstí, při kterém zemřelo v srpnu 2008 osm lidí a stovka dalších utrpěla zranění, tak nikdo nepůjde do vězení. Dva původní nepodmíněné tresty soud zmírnil mimo jiné kvůli délce trestního řízení. Rozsudek je pravomocný.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 13:16|

Trať u Domažlic je po srážce vlaků opět v provozu. Železničáři vyměnili pražce a opravili výhybku

Železniční trať u obce Milavče na Domažlicku je zprovozněna. Správa železnic (SŽ) vyměnila všech 109 pražců na poškozeném úseku, kde se ve středu čelně srazil expres z Mnichova s osobním regionálním vlakem. Zhruba dvousetmetrový opravovaný úsek zpevňovala podbíječka, pak železničáři opravili výhybku, vše proměřili a zkontrolovali. Zatím po trati jezdí jenom regionální vlaky.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 19:31|

Signalista neměl zvedat závory. Před 70 lety zahynulo u Podivína při vlakovém neštěstí 34 lidí

Srážka rychlíku s autobusem na přejezdu u Podivína na Moravě si před 70 lety, 21. prosince 1950, vyžádala 34 mrtvých a 56 zraněných. Je to zatím nejtragičtější nehoda na železničních přejezdech v českých zemích. Podle zápisu tehdejšího velkobílovického kronikáře více než polovina tragicky zemřelých pocházela z Velkých Bílovic.
21. 12. 2020|

Železniční neštěstí ve Studénce opět řeší soud. Žalobce nesouhlasí se zproštěním viny obžalovaných

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě se od pondělí už podruhé zabývá případem železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku ze srpna 2008. Vlak jedoucí z Krakova do Prahy tehdy narazil do konstrukce silničního mostu, která se zřítila na trať. V souvislosti s neštěstím zemřelo osm lidí. Případ se ke krajskému soudu dostal poté, co se loni na podzim odvolal státní zástupce. Okresní soud v Novém Jičíně tehdy už podruhé deset obžalovaných viny zprostil.
7. 9. 2020|