TÉMA

Stod

Nová trať z Plzně do Stoda už má územní rozhodnutí, vydal ho Jihočeský kraj

Jihočeský krajský úřad vydal územní rozhodnutí k novostavbě trati z Plzně do Stoda. To měl přitom původně vydávat Plzeňský kraj, jenže ten neměl dost úředníků. Ministerstvo dopravy tak schvalování kvůli dvouletému průtahu přesunulo do sousedního kraje. Trať za devět miliard korun chtěla Správa železnic (SŽ) začít stavět už loni, teď to má být až rok 2025.
27. 9. 2023|

Domažlickým se nelíbí plán na rozšíření tratě do Německa přes jejich zahrady

Vázne příprava modernizace tratě, jež z hlediska vlaků, které po ní jezdí, patří k nejdůležitějším v Česku, ale fyzicky vypadá spíše jako napůl zapomenutá lokálka. Na železnici z Plzně do Domažlic a dále do Bavorska by v blízké budoucnosti měla přibýt druhá kolej a nad ní troleje, ale Správa železnic již dlouho čeká na rozhodnutí o umístění stavby. Plzeňský kraj po měsících posuzování konstatoval, že má málo lidí a věc předal do Českých Budějovic. Proti modernizaci tratě navíc protestují lidé z Domažlic.
13. 3. 2023|

Nové vedení Plzeňského kraje odvolalo některé politiky z představenstev nemocnic

Čtyři politiky z ODS, TOP 09 i ANO odvolala v pátek s okamžitou platností nová rada Plzeňského kraje z představenstev krajem zřizovaných nemocnic v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu. Rada to učinila na mimořádném jednání jen tři dny po svém zvolení z pozice valné hromady nemocnic. ČTK to řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Člen představenstev Klatovské a Stodské nemocnice Petr Suchý (TOP 09) postup rady očekával, netušil ale, že přijde tak rychle. O odvolání se dozvěděl od novinářů.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 14:27|

V Plzeňském kraji platí přísnější pravidla očkování dětí, potřeba je dokument od pediatra

Očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje vyžadují k proticovidové vakcinaci dětí ve věku pět až jedenáct let takzvaný anamnestický dotazník. Ten vyplní s ohledem na zdravotní stav nezletilého jeho praktický lékař. V podmínkách ministerstva zdravotnictví takový dokument ale není. Resort nemá s iniciativou kraje problém, nařizovat podmínku i v ostatních regionech ale nechce.
8. 1. 2022|

Plzeňský kraj ruší nemocniční holding, doufá v lepší hospodaření

Zdravotnický holding Plzeňského kraje končí. Od nového roku budou nemocnice více samostatné. Společnou činnost bude koordinovat největší krajská nemocnice v Klatovech. Hejtmanství si od toho slibuje jejich lepší hospodaření. To se pod vedením holdingu podle krajských radních nepodařilo.
27. 8. 2021|

Praha začala sama rozvážet a očkovat AstraZenecu. Nejpostiženější Tachovsko dostalo vakcíny navíc

Řidiči ve čtvrtek začali s rozvozem vakcíny AstraZeneca asi 170 praktickým lékařům v Praze. Rozvoz organizuje pražský magistrát ve spolupráci se spolkem Mladí praktici a soukromými firmami, které se dobrovolně přihlásily a které rozvoz zajišťují bezplatně. Epidemicky nejpostiženější okres v ČR Tachovsko pak bude mít díky mimořádným dodávkám dostatek vakcín na očkování seniorů nad 80 let a zdravotníků.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 21:08|

Doprava zůstává v Plzeňském kraji hlavním problémem, v kampaních se ale mluví i o kriminalitě

Záchranná služba má kratší dojezdy k pacientům, desítky let odkládaná dostavba západního okruhu začala, po Plzeňském kraji jezdí 315 zbrusu nových autobusů. Takto bilancoval už bývalý hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard na začátku června, kdy ho zastupitelstvo odvolalo z funkce. Návrh podal sám. Kvůli stranickým neshodám vystoupil z ČSSD, která vládla v koalici. Do konce volebního období je Plzeňský kraj bez hejtmana.
4. 9. 2020|