TÉMA

Charles Dickens

Osiřelého Olivera Twista se ujali v ostravském muzikálu

Sirotek Oliver Twist svůj příběh poprvé prožil v románu Charlese Dickense a od té doby nesčetněkrát v divadelních i filmových adaptacích. V šedesátých letech minulého století Lionel Bart napsal muzikál Oliver! V Česku ho nyní nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské, teprve jako druhá tuzemská scéna. Důvodem je mimo jiné náročnost hereckého obsazení, v hlavních rolích převažují dětští herci.
12. 10. 2023|

Vznikla velká studie cliffhangerů. Fungují, ale divákům nevadí

Otevřený konec příběhu nabízí možnost dovyprávět si ho sám nebo čekat s nadějí, že přijde pokračování. Ale zase to čtenáře připravuje o radost z dobrého nebo smutek ze špatného konce. Pohled na cliffhangery je velmi různorodý a vědci se na fenomén podívali v rozsáhlém výzkumu.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 17:34|

Louskáček v Ostravě je bohatší o Vánoční koledu

Louskáček bývá tradiční součástí předvánočního divadelního programu. Do Národního divadla moravskoslezského se vrací po dvanácti letech. Pohádkový příběh na Čajkovského hudbu nastudoval baletní soubor s maďarským choreografem Yourim Vámosem. Jeho verze klasického baletu je propojená s Vánoční koledou Charlese Dickense.
18. 11. 2022|

Národní divadlo v Brně nasazuje odložený Slaměný klobouk i nekorektního McDonagha

Podobně jako další scény, i Národní divadlo Brno zařazuje na podzimní program premiéry, které muselo na konci minulé sezony kvůli pandemii covidu-19 odložit. Hned v září to v činohře roztočí maďarský Liliom, pobaví komedie Slaměný klobouk, antickou tragédii prožije Idomeneus a nekorektnost slibuje Velmi, velmi, velmi temný příběh.
3. 9. 2020|

V brněnské Redutě se setkají Andersen s Dickensem. Je to Velmi, velmi, velmi temný příběh

Národní divadlo Brno připravuje českou premiéru hry Velmi, velmi, velmi temný příběh britského dramatika Martina McDonagha. Jde o černou komedii, ve které se na jevišti potkávají spisovatelé Hans Christian Andersen a Charles Dickens. Autor pracuje také s motivy cestování v čase a belgického kolonialismu v Kongu.
19. 8. 2020|