TÉMA

Hora Říp

Prezidentský kandidát Petr Pavel ve speciálním Interview vzpomínal na rodiče, dospívání a momenty osobního života

Jaký je vztah prezidentského kandidáta Petra Pavla k víře, co považuje za hrdinství a jak vzpomíná na své rodiče a dospívání? Na osobnější dotazy odpovídal ve speciálním vydání pořadu Interview ČT24, který byl natočený 22. ledna pod horou Říp. Stejný formát rozhovoru nabízela Česká televize prezidentskému kandidátovi Andreji Babišovi (ANO), který ale účast v něm odmítl.
24. 1. 2023|

Archeologové odkryli pod Řípem pohřební konstrukci podobnou megalitickým hrobkám

Další takzvanou dlouhou mohylu zkoumají archeologové Západočeské univerzity v Plzni a Univerzity Karlovy u obce Račiněves na Podřipsku. Odkryli hrob významného jedince s lukostřeleckou výbavou z pozdní doby kamenné a konstrukci svědčící o existenci někdejšího dutého prostoru uvnitř mohyly, který sloužil k rituálním aktivitám, jak je to známo u megalitických hrobek v severozápadní Evropě.
9. 8. 2022|

Archeologové zkoumají unikátní pravěkou mohylu u Řípu. Měří přes 30 metrů, byl v ní pohřben někdo výjimečný

Archeologové z Plzně a Prahy zkoumají poblíž hory Říp už druhou unikátní pravěkou takzvanou dlouhou mohylu. U obce Vražkov ukrývala dva hroby z pozdní doby kamenné. S nedávným objevem v nedalekých Dušníkách představuje další rituální monument, jaké se v pozdní době kamenné soustředily v okolí tehdy posvátné hory.
15. 10. 2021|

Před 70 lety přišly tisíce rodin o hospodářství. Začala akce Kulak

Pod horou Říp v Krabčicích na Litoměřicku byl za účasti desítek pamětníků a soukromých zemědělců odhalen pomník, který připomíná sedláky vyhnané z jejich hospodářství při komunistické kolektivizaci zemědělství. Před 70 lety, na podzim roku 1951, začala největší vlna vystěhování selských rodin v Československu. O svůj domov a hospodářství tehdy přišly tisíce rodin.
17. 9. 2021|

Pravěkou mohylu u hory Říp objevili archeologové díky barvě obilí. Ukrývala ostatky dítěte

Archeologové objevili nedaleko hory Říp vzácnou pravěkou mohylu. Patří k nejstarším, které se podařilo na území Česka nalézt a podle odborníků je také výjimečně zachovalá. Byla ukrytá uprostřed polí. Objevili v ní pozůstatky dítěte.
19. 8. 2021|

V českobudějovické katedrále je k vidění relikviář s ostatky Karla I. Habsburského

Zástupci církve v pondělí vložili do niky v katedrále svatého Mikuláše v Českých Budějovicích relikviář s ostatkem posledního rakouského císaře a českého krále Karla I. Habsburského. Při mši, kterou sloužil biskup Vlastimil Kročil, si lidé prohlédli i nový obraz panovníka. Karla I. prohlásil papež Jan Pavel II. v roce 2004 za blahoslaveného. Podle církve je vzorem pro politiky v Evropě, usiloval o mír, sociální spravedlnost, právo a řád.
17. 8. 2020|