TÉMA

Kynologie

Speciálně vycvičení psi pomáhají celníkům odhalovat pašované bankovky. Případů přibývá

Pašování peněz je podle celní správy vzhledem k válečným konfliktům ve světě čím dál častějším problémem. Vyhledávat pašované bankovky celníkům pomáhají speciálně vycvičení psi. Jejich výcvik chtějí celníci posílit. Tento týden proto pořádají mezinárodní kynologický seminář v Heřmanicích na Frýdlantsku.
24. 11. 2022|

Zachránili lidský život nebo pomáhají. Statečné psí srdce mají Brigitte, Bailey, Airys, Broník a ovčák Benji

Ocenění v anketě Statečné psí srdce získalo za loňský rok pět psů. Cenu si zasloužili záchranou lidských životů nebo pomocí nemocným. Třeba fenka Brigitte v létě našla seniorku ztracenou v brdských lesích, kolie Bailey zase pomáhá své majitelce s panickými záchvaty a zlatá retrívřice Airys působí v Česku i na Ukrajině jako canisterapeutický pes. Pořadatelé ankety v Praze rozdávali ceny psím hrdinům podvanácté.
21. 10. 2022|

Psy jsme museli chladit, někdy zvládli pracovat jen několik minut, říká český kynolog, který pomáhal v Bejrútu

Při záchranné misi v Bejrútu dokázali psi vyhledávat v troskách oběti někdy jen několik minut, říká hasič a kynolog z Ústí nad Orlicí David Hynek, který na místo vyjel společně s českým týmem. Zvířata podle něj měla problém se aklimatizovat a často se přehřívala. Do Libanonu Hynka povolali ve chvíli, když s dětmi vyrazil na houby, přesto nezvažoval, jestli se cesty zúčastnit. „Je to zkrátka naše práce,“ říká.
2. 9. 2020|

Nová finta na boj s kůrovcem. Jeho přítomnost by mohli vyčmuchat vycvičení psi

Speciálně vycvičení psi by mohli být výraznou pomocí v boji proti kůrovci. Experti zemědelské univerzity ve spolupráci s kynology ověřují, jak spolehlivě dokáží psi v lese rozpoznat napadený strom, a to ještě dřív než třeba zkušení lesníci. Lýkožrouty by tak mohli zlikvidovat ještě před výrazným rozmnožením, které je pro stromy fatální.
7. 8. 2020|