TÉMA

Štěpán Hájek

Návrh zákona o přeměnách společností je obecný, netýká se konkrétní firmy, uvedl Fiala

Návrh zákona o přeměnách obchodních společností je podle premiéra Petra Fialy (ODS) obecnou úpravou. Není zacílen na konkrétní firmu, vztahuje se na všechny obchodní společnosti, řekl Fiala na sněmu Svazu měst a obcí České republiky v Olomouci. Zároveň ale podotkl, že vláda se netají snahou posílit kontrolu nad energetickou infrastrukturou.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 20:05|

Černý pátek přilákal lidi do obchodů. Není ale sleva jako sleva

Některé obchody v pátek nabízely zboží i s víc než padesátiprocentní slevou. Tržby se podle odhadů oproti loňsku zvýší až o třetinu. Zákazníci by ale při nákupu měli být opatrní a ceny porovnávat třeba s nabídkou konkurence.
25. 11. 2022|

ČEZ měl za první pololetí zisk přes třicet miliard, vláda uvažuje o zdanění energetických firem

Energetická skupina ČEZ měla za první pololetí čistý zisk 33,6 miliardy korun, meziročně si tak výrazně polepšila, a to konkrétně o 32 miliard korun. Provozní výnosy vzrostly o 21 procent na 130,5 miliardy korun. Podle odhadů ČEZu by se pak čistý zisk skupiny mohl na konci roku pohybovat mezi šedesáti a šedesáti pěti miliardami korun. Stát může podle analytiků využít zisku ČEZu k pomoci lidem s cenami energií prostřednictvím dividendy. Získal by tak více peněz než mimořádným zdaněním. Zavedení sektorové daně pro banky či energetické firmy je podle nich ekonomický nesmysl.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 20:02|

Ke zrodu pražské burzy pomohl cukr. Teď slaví už 150 let, přežila války i zákaz komunisty

Obilí, líh, řepka, jetelová semena, chmel, ale hlavně cukr. Ten způsobil, že Praha se stala obchodním střediskem pro celé Rakousko-Uhersko a čile se zde obchodovalo se zmíněnými komoditami. A to ještě dříve, než se z nadšení a touhy tehdejších podnikatelů po vlastním trhu cenných papírů a komodit zrodila samotná burza. Byla to pak právě ona, která v druhé polovině 19. století umožnila vzestup českého cukrovarnictví, když se pro své první zájemce 17. dubna 1871 otevřela. A důležitou součástí finančního systému je podle analytiků i dnes, přestože by potřebovala nabízet větší počet titulů, jak zdůrazňují.
17. 4. 2021|

Evropské i americké akcie v reakci na volby v USA silně rostou

Evropské akciové indexy ve středu odpoledne přešly k růstu. Překonaly tak dopolední propady, do kterých je poslaly odhady výsledků prezidentských voleb ve Spojených státech. Naopak americké akcie hned po zahájení obchodování zahájily výrazný vzestup.
4. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:45|

Ceny benzinu a nafty se v Česku od minulého týdne téměř nezměnily, podle expertů by ale mohly růst

Ceny pohonných hmot v Česku se v uplynulém týdnu sice téměř nezměnily, podle analytiků by ale mohly brzy mírně zdražit. V růstu ceny se totiž projeví mimo jiné katastrofální výbuch ledku v libanonské metropoli Bejrútu. Teď se litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 prodává v průměru za 28,10 koruny a nafta oproti minulé středě zlevnila o jeden haléř na průměrných 27,58 koruny, vyplývá z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 12:54|