TÉMA

Mobilní sítě

Pákistán pozastavil se začátkem voleb fungování mobilních sítí, při útocích zemřelo několik policistů

V Pákistánu se konají parlamentní volby, které jsou poznamenány násilím. Při třech útocích na příslušníky bezpečnostních sil zahynulo nejméně osm lidí a další utrpěli zranění. Krátce před začátkem hlasování pákistánská vláda pozastavila fungování mobilních sítí v celé zemi. Důvěryhodnost hlasování je zpochybňována kvůli zákrokům úřadů vůči expremiérovi Imranu Chánovi a jeho straně.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 12:01|

Rusové přerušili internetové a telefonní sítě v Chersonu a upevňují pozice v Severodoněcku, uvádí Kyjev

V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska, přerušilo Moskvou nastolené vedení internetové a telefonní sítě, upozornily ukrajinské úřady. Rusové upevňují pozice v centru Severodoněcku, jehož většinu mají od úterý pod kontrolou, prohlásilo vedení Luhanské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle amerických médií uvedl, že jeho země ztrácí každý den bojů až sto vojáků a asi pět set jich je denně raněno.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 17:12|

Záchranářům v západním příhraničí má usnadnit komunikaci 5G síť

Po jednáních v tomto týdnu nabývá konkrétní podoby 5G koridor Mnichov–Praha. Jde o společný projekt ministerstva průmyslu a obchodu a Bavorského státního kancléřství. Jeho cílem je vybudovat 5G infrastrukturu. Pro zdravotnickou záchrannou službu jsou totiž nestabilní mobilní sítě problémem, na který často při zásazích naráží.
28. 8. 2021|

CETIN uzavřel miliardový kontrakt na výstavbu sítě 5G s Ericssonem

Největší tuzemský vlastník telekomunikační infrastruktury CETIN ze skupiny PPF uzavřel kontrakt o výstavbě sítě 5G a modernizaci svých stávajících mobilních sítí s firmou Ericsson. Celková hodnota zakázky a částka, kterou CETIN bude do modernizace své mobilní přístupové sítě a do výstavby 5G investovat, dosahuje řádu miliard korun, uvedly firmy. Hodnotu blíže neupřesnily.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 12:17|

Jsou to operátoři, kteří musí zajistit bezpečnost sítí, ne dodavatelé, zdůraznil viceprezident Huawei Radoslaw Kedzia

Česko by mělo posuzovat dodavatele technologií pro mobilní sítě 5G na základě technických kritérií, ale při zachování mimořádné možnosti státu vyloučit dodavatelskou firmu na základě politického rozhodnutí. Rizikovost dodavatelů by měli primárně hodnotit operátoři, kteří jsou za bezpečnost sítí zodpovědní, a nikoliv stát. Vyplývá to ze studie advokátní kanceláře Toman & Partneři, kterou prezentovala na tiskové konferenci spolu s firmou Huawei, která studii platila.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 12:05|

Pompeo dorazí do Prahy v úterý, následující den bude jednat s Babišem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dorazí do Česka v úterý brzy odpoledne, jeho návštěva potrvá do čtvrtečního rána. Ve středu se uskuteční jednání Pompea s premiérem Andrejem Babišem (ANO), uvedl Úřad vlády. Ve středu odpoledne přijme Pompea i prezident Miloš Zeman, schůzky na Pražském hradě se zúčastní i Babiš, uvedl na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Už v úterý se s Pompeem sejde ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), společně si v Plzni připomenou 75. výročí konce druhé světové války.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 17:47|

Pompeo potvrdil, že příští týden navštíví střední Evropu, přijede i do Prahy

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo odjede v pondělí na cestu do Česka, Slovinska, Rakouska a Polska. Oznámil to sám šéf americké diplomacie. Konkrétní program zatím není znám, podle zahraničních médií však Pompeo plánuje setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a na své cestě by měl jednat mimo jiné i o ohlášených přesunech části amerických jednotek z Německa.
5. 8. 2020Aktualizováno5. 8. 2020, 22:22|