TÉMA

Oldřich Lipský

Hýřil humorem, za baviče se ale Jiří Sovák nepovažoval. Od jeho narození uplynulo sto let

Populární divadelní a filmový herec Jiří Sovák vždycky s radostí vyvolával smích. Letos v září uplynulo dvacet let od jeho smrti, ale v paměti publika stále zůstává, především jako komediální herec a skvělý vypravěč. Měl za sebou ale i mnoho vážných dramatických rolí. Sedmnáct let vystupoval na prknech Národního divadla. Narodil se 27. prosince 1920, přesně před sto lety.
27. 12. 2020|

Odešel Karel Fiala, představitel Limonádového Joea

Ve věku 95 let zemřel herec a zpěvák Karel Fiala, někdejší hvězda karlínské opery. Diváci jej mají ale spojeného zejména s rolí Limonádového Joea ze stejnojmenného filmu. O Fialově úmrtí informoval server iRozhlas.cz. Na jevišti Hudebního divadla v Karlíně herec slavil největší úspěchy od 50. let minulého století. Během čtyř dekád tam snad nebyl muzikál, v němž by Fiala neměl jednu z hlavních rolí. Za celoživotní přínos muzikálu dostal v roce 2013 cenu Thálie.
3. 10. 2020|

Tip z iVysílání: Limonádový Joe je i po více než půl století „mého srdce šampion“

„Padouch, nebo hrdina – my jsme jedna rodina!“ Dohromady se dala v roce 1964, kdy měla premiéru westernová parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera. Česká televize oblíbenou komedii nedávno připomněla u příležitosti 95. narozenin Karla Fialy, představitele pistolníka vybaveného přesnou muškou, nebezpečnou střízlivostí a lahodným tenorem. V iVysílání lze Limonádového Joea přehrát ještě do 9. srpna.
5. 8. 2020|