TÉMA

Královská společnost

Vědecké Nobelovy ceny už nedostávají geniální jedinci. Výběr z týmů je ale kontroverzní

Udělování Nobelových cen za fyziku, chemii či fyziologii a lékařství vyvolává v posledních letech stále častěji kontroverzní reakce a rozhořčení nad tím, kdo byl vyznamenán a komu bylo ocenění upřeno. Jedním z problémů je, že většina vědeckého výzkumu v současnosti probíhá ve velkých týmech odborníků, podle pravidel ale mohou být ve vědeckých oborech vyznamenány zároveň pouze tři osobnosti. Doba, kdy osamocený génius zvolá „heuréka“ a změní tím svět, je ovšem dávno pryč – pokud někdy vůbec existovala, říká podle CNN astrofyzik a bývalý prezident britské Královské společnosti Martin Rees.
3. 10. 2023|

Vědci objevili megalodoní školky. Obří pravěcí žraloci se v nich kolektivně starali o mláďata

Vyhynulý druh obřího žraloka megalodon schovával svá mláďata v mělkých přírodních prohlubních s teplou vodou. A to do doby, než budou dost velká, aby čelila predátorům. Jednalo se o jakousi formu mateřské školy pro žraloky, o které se starala skupina dospělých jedinců. Objev v časopise Biology Letters zveřejnila britská Královská společnost.
26. 11. 2020|

I roušky šité doma chrání před koronavirem, shodují se vědci. Důležitý je ale materiál a počet vrstev

Několik vědeckých skupin se věnovalo tomu, jak účinné jsou podomácku vyrobené masky proti šíření nového koronaviru. Výsledky studií ukazují, že tyto ochranné prostředky nejsou dokonalé, ale šíření viru výrazně zpomalují – zejména pokud je jejich používání spojené s dalšími opatřeními.
27. 7. 2020|