TÉMA

Karikatury

Nechci prvoplánově urážet, ale servítky si neberu, říká o svých kresbách karikaturista Kemel

Karikatury politiků doplněné vtipnou poznámkou, heslem nebo glosou už přes třicet let do novin vymýšlí a kreslí Miroslav Kemel. Původně přitom vytvářel projekty vodních staveb. Sametová revoluce ho ale vrhla do novinařiny a u ní už zůstal. Novou vládu v ruce ještě úplně nemá, třeba o Ivanu Bartošovi (Piráti) říká, že nemít dredy, nikdo by ho v jeho karikaturách nepoznal. Naopak nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kreslí rád, hlavně pro jeho „tečku“ na čele. Jak tvoří a jak se jeho práce za třicet let vyvinula, popisuje Kemel v novém podcastu Background ČT24.
22. 2. 2022|

Židé se po válce vraceli domů. Jenže žádný domov nebyl

„Vždycky jsem si myslel, jaká to bude radost, jak budeme šťastní, ale byl jsem tak vyprahlý, že jsem žádnou radost, žádné city projevovat nemohl,“ přibližuje své pocity po osvobození Toman Brod. Válka sice skončila, ale život pro něj – i další pamětníky holocaustu – nebyl snadný. S křížem traumatu se vraceli domů, kde na ně často nikdo nečekal. A ti, co čekali, nechtěli věřit jejich vyprávění. Vzpomínky přeživších na návrat uzavírají třetí řadu Příběhů 20. století, která se pokouší vystihnout obraz holocaustu v českých zemích. Dokumentární cyklus vysílá ČT2 každou neděli odpoledne.
12. 12. 2021|

Pět let od teroristických útoků v Paříži jsou islamisté stále hrozbou, naposledy zabíjeli ve Vídni

Při šesti teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 dalších lidí bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. I přes zavedení specifických bezpečnotních opatření zůstává terorismus ve Francii a Evropě zásadním problémem. Naposledy islamisté útočili na začátku listopadu ve Vídni.
13. 11. 2020|

Muslimské země neprošly osvícenstvím ani vznikem protikultury, vysvětluje Borek protesty proti karikaturám

Karikatury proroka Mohameda jsou pro obyvatele muslimských zemí citlivým tématem. Většina těchto států si totiž neprošla kulturními změnami jako Evropa a západní svět, domnívá se blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. To, že se protifrancouzské protesty rozšířily i do vzdálených regionů, je podle něj ukázkou toho, že se náboženské otázky stávají v době sociálních sítí globálním problémem.
3. 11. 2020|

Francouzská policie kvůli útoku v Nice zadržela čtyři muže. Jednoho z nich podezřívá z kontaktu s teroristou

Francouzská policie v rámci vyšetřování útoku v Nice, jenž si minulý čtvrtek vyžádal tři oběti, zadržela další čtyři muže. Jeden z nich je podezřelý z kontaktů s pachatelem, píše s odvoláním na soudní zdroje agentura AFP. Ve čtvrtek spáchal teroristický útok v kostele v Nice mladý Tunisan, ozbrojený nožem a křičící Alláhu akbar (Bůh je veliký). Jedné ženě téměř uřízl hlavu a zabil ještě jednu ženu a jednoho muže.
3. 11. 2020|

Francouzská policie zadržela po útoku v Nice dalšího člověka. Proti karikaturám se vymezil toulouský arcibiskup

Třetího člověka zadržela francouzská policie v souvislosti s teroristickým útokem v bazilice v Nice. Policie jej přistihla na místě, kde bydlí další ze zadržených. Při čtvrtečním útoku zahynuli tři lidé, muž podezřelý z jeho spáchání je ve vážném stavu v nemocnici. Kritiku zatím vzbudila slova toulouského arcibiskupa, podle kterého by měla mít svoboda slova hranice a karikatury islámského proroka by se neměly používat při výuce ve škole.
31. 10. 2020|

Charlie Hebdo otiskl karikaturu Erdogana, Ankara ji považuje za projev „nepřátelství vůči Turkům a islámu“

Turecko pohrozilo, že podnikne právní a diplomatické kroky kvůli karikatuře, jež zobrazuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Karikaturu zveřejnil na své první stránce francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo. Erdogan v projevu k poslancům vládní Strany spravedlnosti a rozvoje označil redaktory listu za „darebáky“. Redakce týdeníku na zprávu zatím nereagovala. Český premiér Andrej Babiš (ANO) podpořil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Evropa podle něj musí bojovat za svobodu projevu.
28. 10. 2020Aktualizováno28. 10. 2020, 18:30|

Erdogan prohlásil, že muslimové zažívají v některých evropských zemích to, co Židé před válkou

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal postoj k muslimům v některých evropských zemích ke způsobu, jakým se v Evropě zacházelo se Židy před druhou světovou válkou. Vyzval také spoluobčany, aby nekupovali francouzské zboží. Reagoval tak na nedávná vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který hájil právo na otištění karikatur proroka Mohameda a který hovořil o nezbytnosti reformy islámu ve Francii. Podobnou kritiku vyjádřili i další představitelé islámských zemí. Pákistán si předvolal francouzského velvyslance.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 18:26|

Samuel Paty dostane nejvyšší státní vyznamenání, Macron slíbil ráznější postup proti radikálnímu islámu

Zavražděný francouzský učitel Samuel Paty bude in memoriam oceněn Řádem čestné legie, nejvyšším francouzským státním vyznamenáním. V rozhovoru pro televizi BFMTV to oznámil ministr školství Jean-Michel Blanquer. Patyho památku v úterý uctili poslanci minutou ticha. V souvislosti s vyšetřováním činu je nyní ve vazbě 16 lidí. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil zintenzivnění akcí proti radikálnímu islámu a oznámil rozpuštění propalestinského uskupení Cheikh Yassine, které podle něj bylo do atentátu zapojeno.
20. 10. 2020Aktualizováno20. 10. 2020, 20:30|

Výstava přibližuje dílo ilustrátora, který nepřežil útok na redakci Charlie Hebdo

Francouzský kreslíř a ilustrátor Jean Cabut patřil k jedné z nejvýraznějších tváří časopisu Charlie Hebdo. Před pěti lety nepřežil útok na redakci. Nyní začíná v Paříži jeho retrospektivní výstava. Její součástí je i několik kontroverzních ilustrací, které mohou vyvolat odpor radikálních islamistů.
9. 10. 2020|

„Nedáme si pokoj.“ Charlie Hebdo opět otiskl karikatury proroka Mohameda. V den, kdy začal soud kvůli útoku na jeho redakci

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo ve svém nejnovějším vydání znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které jako první zveřejnil v roce 2005 dánský deník Jyllands-Posten. Do prodeje se číslo s karikaturami dostalo právě v den, kdy v Paříži začal soud se čtrnácti obžalovanými z podílu na atentátech na redakci časopisu a obchod s košer potravinami v lednu 2015. Při útoku zemřel šéfredaktor Charlie Hebdo a několik dalších opor redakce.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 20:33|

Světoví vládci, koronavirus nebo migrace. V Bratislavě vystavují karikatury o aktuálním dění

V Bratislavě zahájili venkovní výstavu Euforion, jejímž předmětem mají být aktuální témata pohledem šesti karikaturistů ze zemí visegrádské čtyřky, Německa nebo Spojených států. Česko na exhibici přitom zastupuje Pavel Reisenauer. V létě se kresby představí i v Praze.
9. 7. 2020|