TÉMA

Pavel Kafka

Bývalý dominikánský klášter ve Znojmě koupili premonstráti z Nové Říše. V budoucnu by v něm mohly být byty

Bývalý dominikánský klášter v centru Znojma má nového majitele. Od dominikánů ho koupilo premonstrátské opatství z Nové Říše na Vysočině. V budoucnu tam mohou vzniknout například byty pro mladé rodiny a seniory, školka nebo kavárna. Ekonomické soběstačnost je důležitá pro všechny církve a řády. Od roku 2030 stát přestane přispívat na platy kněžích a za dvacet let nebude vyplácet ani náhrady za nevydaný, původně církevní majetek.
16. 10. 2023|

Česko rotuje diplomaty, poprvé bude mít velvyslance v Kosovu

Česko bude mít poprvé velvyslance v Kosovu. Stane se jím Bohumil Mazánek, bývalý velvyslanec v Litvě, generální konzul v Šanghaji a Katovicích a chargé d'affaires v Thajsku. Ministerstvo zahraničí to uvedlo v tiskové zprávě. Celkem vláda schválila a prezident Petr Pavel pověřil 26 diplomatů a diplomatek vedením českých zastupitelských úřadů v zahraničí.
25. 7. 2023|

Čech, který se účastnil bojů na Ukrajině, zůstane ve vězení. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Kvůli účasti v ozbrojeném konfliktu na Ukrajině zůstane Čech Pavel Kafka ve vězení. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. Na dotaz České televize to potvrdila mluvčí Krajského soudu v Českých Budějovicích Ivana Vobejdová. Muž se bránil rozsudku Vrchního soudu v Praze. Ten mu původně uloženou podmínku krajským soudem zpřísnil na tři roky vězení. Kafka byl podle rozsudku členem organizované zločinecké skupiny.
18. 6. 2021|

Čech odsouzený za boje na Ukrajině podal dovolání k Nejvyššímu soudu

Pavel Kafka, který dostal za účast v bojích na Ukrajině na straně doněckých povstalců tři roky vězení, podal dovolání k Nejvyššímu soudu, zjistila z justiční databáze Česká televize. Kafka si trest za účast na organizované zločinecké skupině v současnosti odpykává ve věznici s ostrahou, podání dovolání na něj nemá odkladný účinek.
1. 4. 2021|

Čech podmíněně odsouzený za účast v konfliktu na Ukrajině nakonec půjde do vězení

Čech Pavel Kafka, který se zapojil do bojů na Ukrajině na straně doněckých povstalců, nakonec půjde do vězení. Tříletý podmíněný trest mu změnil na nepodmíněný Vrchní soud v Praze, a to po odvolání státního zástupce. Verdikt je pravomocný. Kafka si trest za účast na organizované zločinecké skupině odpyká ve věznici s ostrahou.
3. 12. 2020|

Za účast v boji proti Ukrajině dostal podmínku. Chtěl jsem být zajímavý, uvedl Kafka

Tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let uložil soud v Českých Budějovicích Pavlu Kafkovi za jeho účast v ozbrojeném konfliktu na Donbasu. Sedmadvacetiletý muž působil v řadách povstalců bojujících společně s ruskými ozbrojenci proti ukrajinské armádě mezi roky 2015 až 2016. Státní zástupce pro Kafku navrhoval za teroristický čin dvanáctileté vězení. Ukrajina považuje tyto protivníky za teroristy. Rozsudek není pravomocný.
1. 7. 2020|