TÉMA

Gennadij Andrejevič Zjuganov

Pandemie ve světě: V Polsku eskaluje čtvrtá vlna, v Rusku zpomaluje

V Polsku vrcholí čtvrtá vlna, uvedl náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska. Podle premiéra Mateusze Morawieckiho čtvrtá vlna bude delší, ale s menším počtem obětí. Epidemie v Rusku, kde rychle nabývaly počty nakažených a úmrtí, začala zpomalovat. Německo hlásí rekordní počet nakažených za den – přes 65 tisíc. I v Maďarsku byl zaznamenán rekordní denní přírůstek. Slovensko vyhlásí dvoutýdenní lockdown. Světová zdravotnická organizace (WHO) apeluje na zacelení imunitní mezery v Evropě.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 17:13|

Komunisté prošli Moskvou s rudými vlajkami i portrétem Stalina, přes zákaz úřadů

Ruští komunisté, v čele se svým předsedou Gennadijem Zjuganovem, a mimoparlamentní Levá fronta v úterý uspořádali v centru Moskvy demonstraci proti současným poměrům, a to přes zákaz úřadů. Policie se podle serveru Newsru.com nejprve snažila průvod zadržet, ale pak ho nechala jít. Komunisté následně položili květiny ke hrobu Neznámého vojína u Kremlu. Fotoreportér agentury AP zachytil komunistický průvod s rudými vlajkami i portrétem někdejšího komunistického diktátora Josifa Stalina.
23. 2. 2021|

Rusové začali hlasovat o nové ústavě. Úřady podle médií tlačí na lidi, aby šli k urnám

Ruští voliči začali ve čtvrtek v takzvaném referendu hlasovat o změnách ústavy. Ty by mimo jiné mohly otevřít prezidentu Vladimiru Putinovi cestu k setrvání u moci až do května 2036. Do ústavy mají být zapsány také některé konzervativní hodnoty, včetně zmínky o Bohu, manželství jako svazku muže a ženy, ale také možnost, že by Rusko napříště nemuselo plnit všechna rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Hlasování skončí prvního července. Podle některých médií je na Rusy ze strany úřadů vyvíjen tlak, aby šli volit.
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 20:18|