TÉMA

Novak Djoković

Djokovič odletěl z Austrálie, prohrál soud o zrušené vízum

První tenista světa Novak Djokovič odletěl po prohraném soudu o zrušené vízum z Melbourne. Informoval o tom australský ministr pro imigraci Alex Hawke. Djokovič tak nebude obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. Srbský tenista už dříve uvedl, že ho rozsudek zklamal, ale že ho respektuje. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně. Djokovičovi nyní hrozí tříletý zákaz vstupu do země.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 13:49|

Djokovič je znovu v detenčním zařízení, sdělili jeho advokáti

Srbský tenista Novak Djokovič je znovu v australském detenčním zařízení, sdělili podle agentury AFP jeho advokáti. Australská vláda se obává, že přítomnost hráče, který není očkován proti covidu-19, může v zemi podpořit antivaxerské nálady. Australský federální soud rozhodl, že slyšení ve věci Djokovičova případu bude v neděli v 9:30 australského času, tedy v půl dvanácté v noci českého.
15. 1. 2022|

Australský soud bude případ Djokoviče řešit v neděli, tenista musí znovu do detence

Až den před startem Australian Open se může rozhodnout o osudu Novaka Djokoviče v Melbourne. První tenista světového žebříčku musí v sobotu ráno na výslech k imigračním úředníkům a poté nastoupit do detenčního zařízení. Federální soud bude o jeho již podruhé odebraném australském vízu, uděleném na základě výjimky z povinného očkování proti koronaviru, rozhodovat v neděli v 10:00 australského času, tedy o půlnoci českého.
14. 1. 2022Aktualizováno14. 1. 2022, 20:05|

Djokovičovi hrozí v Srbsku pokuta, nebo i vězení. Nejspíš dostane obecně prospěšné práce, uvádějí právníci

Tenistovi Novaku Djokovičovi hrozí v Srbsku kvůli porušení izolace pokuta, nebo dokonce vězení, tvrdí tamní právníci. Nejpravděpodobnější je ale podle nich varianta obecně prospěšných prací. Srbská premiérka Ana Brnabičová uvedla, že sportovcovo chování se jeví jako „zjevné porušení“ pravidel. Upozornil na to list The Guardian. Djokovič ve středu přiznal, že se po pozitivním testu na koronavirus zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. Tenista není očkovaný, výjimku na cestu na Australian Open dostal na základě prodělaného onemocnění. Australská vláda zvažuje odejmutí jeho víza a deportaci světové jedničky.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 08:49|

Djokovičův test na koronavirus mohl být zmanipulovaný, píše Spiegel

Pozitivní test na koronavirus, který umožnil srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi přicestovat do Austrálie na první grandslam sezony, může být zmanipulovaný, upozornil web německého magazínu Der Spiegel. Při kontrole daného QR kódu se redaktorům nejprve test ukázal jako negativní. Navíc existuje podezření, že test není ze 16. prosince, jak tvrdí Djokovič, ale o deset dnů novější. Soud tenistovi obnovil vízum, o jeho dalším setrvání v Austrálii ale rozhoduje tamní ministr pro migraci.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 17:35|

Soudce obnovil Djokovičovi australské vízum. Australian Open ještě jisté nemá

Srbský tenista Novak Djokovič uspěl u soudu s odvoláním proti deportaci, kterou mu nařídily australské úřady po zrušení jeho víz kvůli zpochybnění schválené výjimky z očkování proti koronaviru. Soudce Anthony Kelly víza světové jedničky obnovil. Djokovič dostal zpátky pas a může definitivně opustit detenční hotel, kde byl od čtvrtka uzavřen. Víza mu ještě může odebrat ministr pro imigraci Alex Hawke a zabránit mu tím v obhajobě titulu na Australian Open, které začne za týden. Své rozhodnutí nechává ministr na později. Djokovič ujistil, že je připravený úvodní grandslam sezony hrát. Na Twitteru sdílel fotografii z areálu.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 15:57|

Djokovič se proti zákazu vstupu do Austrálie odvolal u soudu, do pondělí vyčká v karanténním hotelu

Tenista Novak Djokovič se domáhá vstupu do Austrálie u soudu. Jeho případ se bude projednávat v pondělí. Do té doby zůstane srbský sportovec v karanténním hotelu. Místní úřady mu na letišti v Melbourne zrušily víza a zapověděly vstup do Austrálie kvůli tomu, že neprokázal zdravotní výjimku z očkování.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 15:29|

Djokovič musí opustit Austrálii. Tamní úřady mu před prvním grandslamem sezony zrušily vízum

Velký politický spor se strhnul o výjimku z povinného očkování proti covidu pro tenisovou světovou jedničku Novaka Djokoviče. Srbský hráč se díky ní měl zúčastnit prestižního turnaje v Melbourne. Tenista ale měl potíže hned po přistání v Melbourne. Kvůli problémům s vízy uvázl na letišti. Později mu australské úřady zcela odepřely vstup do země a podle informací listu The Age musí ještě během čtvrtka odcestovat.
5. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 05:44|

Pandemie ve světě: Chci naštvat neočkované, prohlásil Macron. Itálie schválila povinnou vakcinaci pro starší padesáti let

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyvolal pozdvižení v Národním shromáždění, když navrhl tvrdá opatření proti neočkovaným. Italská vláda ve středu schválila povinné očkování proti nemoci covid-19 pro lidi starší 50 let. Izrael zaznamenal téměř 12 tisíc nově nakažených, nejvíc od začátku pandemie v zemi. Také USA hlásí další extrémně vysoký přírůstek a počet hospitalizovaných se blíží rekordu z loňského ledna. Anglie i přes vysoká čísla uvolní pravidla pro cestování.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 23:43|

„Žádná země nemá funkční aplikaci na trasování,“ řekl Johnson. Hloupost, tepe ho opozice

Britský premiér Boris Johnson oznámil další rozvolňování protikoronavirových opatření v zemi. Britové už brzy budou moct vyrazit do hospod nebo muzeí. Kritiku vzbudila jeho slova o tom, že žádná země nemá funkční aplikaci na trasování covidu-19. Ve skutečnosti takové aplikace využívají lidé v řadě zemí, včetně Česka.
23. 6. 2020Aktualizováno23. 6. 2020, 18:29|