TÉMA

Ludvík XIV.

Do Kuksu se po třiceti letech vrací ukradený obraz. Policie ho zajistila před vývozem za hranice

Do barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku se po téměř jednatřiceti letech vrátil ukradený obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka. Obraz významného francouzského barokního malíře Nicolase de Largillierra se podařilo zajistit na konci loňského roku při pokusu o jeho vývoz do zahraničí. Informoval o tom kastelán Kuksu Libor Švec.
10. 2. 2022|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

Arabské číslice vytlačují ve Francii ty římské. Kritici mluví o postupující kulturní negramotnosti

Francouzská muzea a kulturní památky se znovu plní návštěvníky. V některých na ně čekají změny. Na popiscích pod obrazy a exponáty už nejsou římské číslice, nahradily je arabské. Odpůrci tohoto kroku mluví o postupující kulturní negramotnosti v zemi.
5. 9. 2021|

Napoleon dělí Francii. Macron chce připomenout výročí, mnohým ale vadí, že zavedl otroctví

Francie se chystá na květnové dvousté výročí úmrtí Napoleona Bonaparta. Prezident Emmanuel Macron už oznámil, že se vzpomínkových akcí – na rozdíl od předchozích prezidentů – zúčastní. Napoleon je ve Francii zdrojem kontroverzí, hlavně kvůli tomu, že na začátku devatenáctého století znovu zavedl otroctví. Úřady se obávají protestních akcí a ničení soch.
29. 3. 2021|

Posprejovaný de Gaulle a řada dalších soch. Rasové protesty se rozšířily i do Francie

Francií postupují protesty za rasovou rovnoprávnost. Například v Paříži v pondělí neznámí  pachatelé posprejovali červenou barvou dvě sochy spojované s francouzskou koloniální érou. U řady dalších po celé zemi pokračují demonstrace za jejich odstranění. Manifestace se do země rozšířily ze Spojených států po smrti Afroameričana George Floyda.
22. 6. 2020Aktualizováno22. 6. 2020, 20:05|