TÉMA

Čedič

Obce v okolí Stříbra protestují proti plánované těžbě živce. Chceme najít přijatelnou variantu, tvrdí firma

Obce na Tachovsku se postavily proti kamenolomu v jejich blízkosti. Lom na těžbu živce tam chce otevřít firma, která je jednou ze společností jediného výrobce keramických obkladů a dlažeb v Česku. Kamenolom by měl být v provozu devatenáct let. O plánované těžbě se místní dozvěděli zhruba před měsícem. Například obyvatelé Benešovic tak začali okamžitě sepisovat petici. Společnost LB Minerals tvrdí, že chce najít variantu, která bude přijatelná pro všechny.
3. 4. 2023|

Obec na Karlovarsku odmítá těžbu čediče, firma se snaží místní uklidňovat

Obyvatelé Hlinek u Stanovic na Karlovarsku se bojí, že se za vesnicí v blízkosti jejich domů, navíc v přírodě tamního chráněného krajinného území (CHKO) Slavkovský les, začne těžit čedič. Ministerstvo životního prostředí k rozšíření ložisek stavebního kamene už vydalo souhlas. Těžební firma KMK Granit se místní snaží uklidňovat, že obavy jsou zatím předčasné a že v nejbližší době tam kámen těžit nezačne.
29. 3. 2023|

Lidé se obávají další těžby čediče v Chuchelně. Povolení je i po letech stále platné

Obyvatelé Chuchelny nedaleko Semil si nepřejí obnovení těžby čediče v místním lomu. Čedič z Chuchelny přitom patří k nejkvalitnějším v Česku, hodí se například pro hodně zatěžované dopravní stavby silnic a železničních tratí. Lom je už sedmnáct let opuštěný, ale povolení k těžbě, které má společnost Eurovia od Báňského úřadu, je pořád platné.
26. 8. 2021|

Občané Brniště se v referendu vyslovili pro obnovení těžby na Tlustci

Referendum v Brništi na Českolipsku dalo zelenou obnovení těžby čediče na kopci Tlustec. Hlasovat přišla téměř polovina voličů, výsledky jsou tak platné a v případě první otázky pro zastupitelstvo závazné. Vyplývá to z informací, které obec zveřejnila na úřední desce. Vedení Brniště tak může pokračovat v jednáních s těžařem a nemusí měnit své souhlasné stanovisko. O těžbě ale obec rozhodovat nebude, to je v kompetenci báňského úřadu.
20. 6. 2020Aktualizováno20. 6. 2020, 11:33|