TÉMA

CHKO Poodří

Poodřím má vést železnice. Ohrozí chráněné druhy, tvrdí přírodovědci

Správa chráněné krajinné oblasti Poodří povolila výstavbu železnice do Mošnova. Má usnadnit zásobování nově vznikajícího armádního centra a průmyslové zóny u ostravského letiště. Někteří ekologové a odborníci to kritizují. Stavba podle nich ohrozí chráněnou přírodu. Zástupci pooderské správy reagují, že to kraj vykompenzuje obnovou mnohem většího území.
30. 5. 2023|

Do čtrnácti dnů hrozí kalamita komárů. Města se proto snaží ekologicky likvidovat larvy

Kvůli deštivému jaru a aktuálně teplému počasí se daří komárům. Zoologové očekávají v Poodří do 14 dnů kalamitní situaci. Města a obce začaly situaci řešit s předstihem. Do tůní například aplikují ekologický přípravek na likvidaci komářích larev.
15. 6. 2021|

V Poodří žijí jen samci skokanů zelených, rozmnožují se podivným klonováním

Veškeří skokani zelení v povodí řeky Odry jsou samci. Může za to zvláštní rozmnožovací strategie, vajíčka také „kradou“ skokanům skřehotavým. Vyplývá to z dlouhodobého výzkumu týmu vědců z Akademie věd ČR a Ostravské univerzity. Takové populace čtyřnohých obratlovců nejsou jinde známy, uvedli experti. Výzkum však odhalil i další zvláštnosti. Výjimečný proces rozmnožování lze podle vědců sledovat právě na přelomu dubna a května.
27. 4. 2021|

Ostrůvky divoké přírody protkané stovkami tůní nebo unikátní skalní města. Nejen to střeží už 30 let tři chráněné krajinné oblasti

K Železným horám na západě Českomoravské vrchoviny patří vedle památné Tisícileté lípy v Klokočově třeba i Keltové, roubené chalupy, dramatické rokle, táhlé hřebeny, zříceniny či přehrady, podobně jako je Broumovsko na severovýchodě Čech známé především svými skalními městy nebo Poodří v Moravskoslezském kraji pro své mimořádné rybničnaté krajiny, nad kterými krouží dravci. Aby tyto přírodní krásy nezmizely, vláda vyhlásila 27. března 1991 tato území za chráněné krajinné oblasti (CHKO). Soustavná péče už tak vrátila do krajiny například vlky nebo rysy.
27. 3. 2021|

CHKO Poodří pokračuje v obnově rezervace Bažantula. Jde o nejrozsáhlejší projekt za 30 let

Správa Chráněné krajinné oblasti Poodří zahajuje další fázi obnovy přírodní rezervace Bažantula. Na konci loňského roku tam skončily dva roky trvající rozsáhlé zemní a stavební práce za více než 50 milionů korun, teď soustavu čtyř rybníků postupně znovu obsadí rostliny a živočichové. Obnova Bažantuly je dosud nejrozsáhlejším projektem v historii CHKO, od jejíhož vyhlášení tento týden uplyne 30 let.
25. 3. 2021|

Odra odnesla metry hráze. Meandrující řeka ohrožuje rybník v Polance

Už jen pár metrů dělí hladinu řeky Odry od rybníka Velký Budní nedaleko Ostravy. Při letošních povodních vodní tok podemlel břeh a ve vodě zmizela velká část hráze včetně cyklostezky, která po ní vede. Rybáři tak musí hráz rozšířit směrem do rybníka.
1. 10. 2020|

V polské Ratiboři skončily práce na suchém poldru. V budoucnu by se z něj měla stát klasická přehrada

Stavba největší přehrady na řece Odře u polského města Ratiboř skončila. Suchý poldr v přepočtu za 12 miliard korun má ochraňovat města v povodí Odry před velkou vodou. Do budoucna Polsko chystá poldr proměnit na klasickou přehradu. Nádrž bude klíčová i pro splavení Odry do Česka.
23. 7. 2020|

V zaplavených tůních se probudili komáři. Útočí hlavně na východní a jižní Moravě

Na Moravě letos hrozí přemnožení komárů. Lokálně zatopené tůně se staly útočištěm pro larvy na Břeclavsku a Hodonínsku. Na Litovelsku a v Poodří zase obce začaly instalovat speciální lapače nebo aplikovat postřiky, které mají komáry vyhubit. V nejpostiženějších lokalitách je odborníci počítají na desetitisíce.
8. 7. 2020|

Účinnější zbraň na komáry. Ve Studénce použijí přípravek, který hubí jejich larvy

Zatímco v předchozích letech hubila Studénka přemnožené komáry postřikem, který likvidoval zároveň i jiný hmyz včetně včel, letos instaluje do tůní přípravek, který hubí pouze larvy. Použití larvicidu vítají i ekologové, je šetrnější a účinnější.
16. 6. 2020|