TÉMA

Volyň

Nová kniha připomíná české oběti Velkého teroru

Vydání sborníku dokumentů s názvem „Velký teror na Ukrajině 1937–1938: perzekuce české menšiny“ představuje způsob, jak zachovat archivy ohrožené ruským útokem na Ukrajinu, tvrdí autoři knihy, kterými jsou čtyři čeští a ukrajinští historici a archiváři. Kniha připomíná oběti sovětských represí z řad českých krajanů a československých občanů. Jeden z jejích autorů, historik Jan Dvořák, v Událostech, komentářích upřesnil, že zmapováno je zatím asi sedm set českých obětí Velkého teroru, skutečné číslo se ale může blížit tisícovce.
20. 3. 2024|

Poláci našli na Volyni masový hrob z války, podle nich jde o oběti ukrajinských nacionalistů

Polští badatelé odkryli masový hrob civilistů v ukrajinské vsi Pužniki. Podle nich jde o oběti ukrajinských nacionalistů z období druhé světové války. Podobných míst má být v oblasti Volyně více, k řadě z nich se ale historici nedostanou. Varšava tvrdí, že jim to Kyjev neumožňuje. Pohledy obou stran na takzvaný volyňský masakr se různí a stále dopadají na vzájemné vztahy.
26. 11. 2023|

Izrael in memoriam ocenil rodinu volyňských Čechů, která ukrývala Židy

Titul Spravedlivý mezi národy v Praze dostali in memoriam Bohuslav, Olga a Evženie Čepkovi, volyňští Češi, kteří ukrývali za druhé světové války židovskou rodinu. V rezidenci izraelské velvyslankyně Anny Azariové titul převzali potomci zachránců za účasti potomků zachráněných.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 13:55|

Volyň jako místo, co přitahuje blesky. Od vypálení Českého Malína uplynulo osmdesát let

Před osmdesáti lety vyvraždilo nacistické komando obec Český Malín na Volyni. Byl to největší masakr Čechů za druhé světové války na území dnešní Ukrajiny. Šlo pravděpodobně o brutální odplatu za předchozí útok Ukrajinské povstalecké armády (UPA) proti koloně německých vozidel kousek od obce. O volyňských Češích v Událostech, komentářích mluvila spisovatelka Eda Kriseová.
14. 7. 2023|

Zemřela poslední příslušnice československé jednotky bojující na Dukle

Zemřela Marie Michajlovičová, oznámila Československá obec legionářská. Veteránce druhé světové války, která se jako spojařka československé tankové brigády zúčastnila bojů na východní frontě, bylo 100 let. Podle historiků byla posledním žijícím příslušníkem této brigády.
27. 7. 2022|

Tip z iVysílání: Láska, smrt a ideologie. Filmové drama Volyň připomíná bolavou historii

Jednoduchý název, komplikovaná historie. Snímek Volyň se vrací k masakrům polského obyvatelstva na ukrajinském území ve čtyřicátých letech minulého století. Tehdejší složitá doba i vztahy válcují osud jedné ženy. Film, který tak je zároveň rodinným dramatem i národnostní tragédií, natočil před pěti lety podle vlastního scénáře polský tvůrce Wojciech Smarzowski a premiéra se neobešla bez kontroverzí. V iVysílání se do Volyně lze vypravit jen do 20. června, snímek je k dispozici v původním znění s titulky.
17. 6. 2020|