TÉMA

Sanofi

Jihočeská likérka Fruko-Schulz mění kvůli válce majitele, ruští vlastníci končí

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz změní majitele. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga prodají do konce roku své podíly, nově bude likérku vlastnit česká firma, řekl ředitel likérky Josef Nejedlý. Kvůli válce na Ukrajině přišla firma o některé odběratele a dlouholetou spolupráci s ní ukončila i banka. Ruská skupina Ladoga dosud vlastní firmu z 90 procent.
8. 11. 2023|

Británie schválila vakcínu upravenou na variantu koronaviru omikron

Británie se v pondělí stala první zemí, která schválila vakcínu proti nemoci covid-19 zaměřenou jak na původní variantu viru, tak na variantu omikron. Očkovací látku americké společnosti Moderna schválil britský lékový úřad MHRA jako posilující dávku pro dospělé, uvedla agentura Reuters. Regulátor své rozhodnutí zdůvodnil údaji z klinických studií, podle kterých posilovací dávka vyvolala silnou imunitní odpověď proti variantě omikronu BA.1 i proti původní verzi viru.
15. 8. 2022|

První očkování proti RSV viru uspělo. Má vynikající výsledky, radují se vědci

Lidský respirační syncytiální virus známý pod zkratkou RSV trápí zejména děti. Právě u nich způsobuje bronchitidy a pneumonie, které mohou být značně závažné. Až doposud proti němu neexistovala vakcína.
4. 3. 2022|

Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax proti covidu

Evropská léková agentura doporučila ke schválení další vakcínu proti nemoci covid-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v EU schválila následně i Evropská komise.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:47|

Evropská komise schválila koupi dalších až 300 milionů dávek vakcíny Moderna

Evropská komise schválila kontrakt s farmaceutickou společností Moderna o nákupu dalších až 300 milionů dávek její vakcíny proti covidu-19. Smlouva umožňuje nákup 150 milionů dávek v letošním roce a otevírá možnost dokoupit dalších 150 milionů v roce 2022.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 14:31|

Evropa zápasí s nedostatkem vakcín. Na jednání padlo, že řešením může být spolupráce výrobců

Evropská unie stále nemá požadovaný počet očkovacích látek proti koronaviru. V úterý večer proto francouzský prezident Emmanuel Macron uspořádal setkání evropských výrobců. Společně jednali o tom, jak urychlit produkci očkovacích látek. Řešením může být třeba to, že vakcíny budou vyrábět společně. Část států mezitím kritizuje Evropskou komisi, že pro zajištění dávek neudělala dost.
3. 2. 2021|

EU uzavřela smlouvy na vakcíny pozdě, odráží kritiku šéf AstraZenecy

Potíže s dodávkami vakcín v Evropské unii ve srovnání s Velkou Británií souvisí s tím, že EU uzavřela kontrakty o tři měsíce později než Londýn. V rozhovoru s italským listem La Repubblica to řekl šéf britsko-švédské společnosti AstraZeneca Pascal Soriot. Podle něj tak firma neměla čas přizpůsobit výrobu. Se zástupci AstraZenecy se měli ve středu kvůli potížím s dodávkami sejít odborníci z členských zemí EU. Jednání ale bylo podle vyjádření Evropské komise na žádost farmaceutické společnosti odloženo. AstraZeneca to však popřela.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 13:32|

V Česku ubývá odběrových míst na covid, nemají vzorky. Závisí na nich ale uvolňování opatření

Počty nakažených koronavirem klesají stejně jako počty otestovaných. Ulevuje se i laboratořím, některá odběrová místa proto omezují kapacity nebo se úplně ruší. Intenzita testování přitom výrazně ovlivňuje index protiepidemického systému (PES). Každý čtvrtý provedený test je stále pozitivní.
19. 11. 2020|

Očkování proti lymské borelióze na dosah. Čeští vědci úspěšně otestovali novou látku

Vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd České republiky (AV ČR) úspěšně otestovali látku, ze které by se mohla vyrábět vakcína proti lymské borelióze. Nemoc, kterou způsobují bakterie rodu borelia, přenášejí klíšťata. Přípravek vykazuje proti boreliím stoprocentní účinnost. Výsledky byly publikovány na začátku května v odborném časopisu NPJ Vaccines (Nature Partner Journals).
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 17:36|