TÉMA

Alfred Hitchcock

V Ostravě se vyučuje Lekce Hitchcock

Ostravské Divadlo Petra Bezruče dává lekci z filmového řemesla. Pozvalo si dva režisérské velikány – Alfreda Hitchcocka a Francoise Truffauta. Z rozhovorů, které spolu v šedesátých letech vedli, vznikla kniha. U Bezručů ji přenesli na jeviště v podobě autorské isncenace s názvem Lekce Hitchcock.
3. 4. 2023|

V „nejlepším filmu historie“ žena stele postel, zapíná kamna a škrábe brambory. Vítězství vyvolalo kontroverze

V čele nejprestižnějšího žebříčku nejlepších filmů historie, který každých deset let vyhlašuje časopis Sight & Sound, se objevil veřejnosti neznámý belgický snímek s názvem Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel od režisérky a scenáristky Chantal Akermanové. Podle některých jde o zbrklé rozhodnutí vedené touhou po narovnávání reprezentace jiných než mužských autorů, jiní naopak politizaci odmítají a mluví o přirozeném otevírání žebříčku díky současné dostupnosti dříve zapadlých děl. Vítězný snímek je z roku 1975.
23. 12. 2022|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Vteřina dějepisu: Víte, čí remake bylo pěkný psycho?

16. června 1960 měl v New Yorku premiéru snímek, který se stal klasikou thrillerového žánru. Režisér prý trval na tom, že opožděné diváky do sálu nepustí, příběh je podle něho třeba totiž vidět pěkně od začátku. Doplnit název filmu, který dokázal udělat ze sprchování hororový zážitek, není jistě těžké. Věděli byste ale, kdo (a kdy) si troufnul natočit remake tohoto kultovního titulu?
16. 6. 2020|

Účastnil se Velké žranice, hrál papeže a četl Havla. Zemřel Michel Piccoli

Ve věku 94 let zemřel francouzský herec Michel Piccoli. Legenda evropské kinematografie si během své šedesátileté herecké kariéry zahrála v téměř dvou stech filmech. Mezi ty nejvýznamnější patří skandální tragikomedie Velká žranice a spolupráce s Luisem Buñuelem.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 14:47|