TÉMA

Elvis Presley

Hudební byznys obhlíží svou budoucnost. ABBA už má abbatary a digitální dvojníci nahradí i Kiss

Kapela Kiss po půlstoletí došla na konec cesty, jak hlásal název rozlučkového turné The End of the Road. Poslední vystoupení odehrála v sobotu v newyorské Madison Square Garden – a rovnou představila své pokračovatele: digitální avatary, díky nimž prý může existovat na věky. Čtveřice rockerů, proslulá stylizovaným líčením a posedlostí scénickými efekty, je první americkou kapelou, která kompletně přechází do virtuálního prostoru. V „angažování“ digitálních náhradníků ale průkopníky nejsou, že může jít o komerčně úspěšné těžení fanouškovského sentimentu, potvrdila už zkušenost někdejších popových miláčků ABBA. Virtuální comeback, dokonce posmrtně, za sebou má i Michael Jackson nebo rapper Tupac Shakur.
5. 12. 2023|

Film Priscilla ukazuje temnější stránku Elvise. Pro skutečnou Priscillu zůstává životní láskou

Po červeném koberci na festivalu v Benátkách se prošla i Priscilla Presleyová, bývalá manželka Elvise Presleyho uvedla životopisné drama Priscilla. Snímek pojednává o jejím bouřlivém vztahu s rokenrolovou hvězdou. Ukazuje i temnější stránky pěvecké ikony. Priscilla se nechala v Benátkách slyšet, že Elvis byl láskou jejího života, přestože ho nakonec opustila. Snímek režírovaný Sofií Coppolovou soutěží o hlavní festivalovou cenu.
5. 9. 2023|

Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 10:58|

Zemřel Jerry Lee Lewis, jedna z legend rokenrolu

V 87 letech zemřela v pátek jedna z legend amerického rokenrolu Jerry Lee Lewis. Informují o tom zahraniční tiskové agentury s odkazem na hudebníkova agenta. Lewis byl posledním z generace slavných amerických rokenrolových hudebníků, mezi které patřil například Elvis Presley či Chuck Berry. Známý byl i kvůli svému bouřlivému soukromému životu. Na úmrtí reagovali hudebníci a zpěváci z USA i dalších zemí.
29. 10. 2022|

V Cannes byl k vidění Elvis. Film o králi rokenrolu představili Tom Hanks i Priscilla Presleyová

Ani pětačtyřicet let od jeho smrti někteří fanoušci nevěří, že Elvis Presley skutečně zemřel. Pokud žije, pak na premiéru hraného životopisného filmu o sobě ovšem nedorazil. Novinku režiséra Baze Luhrmanna uvedl festival v Cannes. Do Francie film s jednoduchým názvem Elvis doprovodil herec Tom Hanks, promítání si nenechala ujít ani bývalá manželka krále rokenrolu Priscilla Presleyová.
27. 5. 2022|
Interview ČT24

Bratři se mi smáli, to mi pomohlo. Rocker se nesmí brát moc vážně, říká Miro Žbirka

Rocker se nesmí brát příliš vážně, jinak se z toho stane parodie, říká zpěvák Miro Žbirka. „Měl jsem dva starší bratry a u nás dominoval takový humor, že člověk musel být trochu otužilý,“ vzpomíná v Interview ČT24. Do kin v těchto dnech vstoupil jeho dokumentární portrét režiséra Šimona Šafránka nazvaný prostě Meky.
11. 7. 2020|

Vteřina dějepisu: Čím Elvis Presley 5. června 1956 pohoršil Ameriku?

„You ain't nothin' but a hound dog / cryin' all the time…“ zpíval 5. června 1956 Elvis Presley v televizní show Miltona Berleho. Fanynky šílely – a nejen ony. Z idola byl rázem zvrhlík. Co tak strašného „král rokenrolu“ tehdy provedl?
5. 6. 2020|

Ivan „Bourák“ Trojan chce bořit kina. Pomáhá mu Ondřej „Elvis“ Trojan i nový trailer

Dva roky po dramatu Toman o někdejším šéfovi zahraniční rozvědky se Ondřej Trojan jako režisér vrací do kin s Bourákem. Film v titulní roli s jeho bratrem Ivanem a podle scénáře Petra Jarchovského slibuje směs černé komedie a české gangsterky v rytmu rokenrolu. Tvůrci se rozhodli nečekat s uvedením na podzim, věří, že zmíněný filmový styl patří spíš k létu. Bourák se tak v biografech odváže 11. června, zpátky se ale nedrží už v traileru.
18. 5. 2020|