TÉMA

Velmoc

Blinken doufá v pokrok při jednání s Čínou, Wang I poukázal na problémy

Americký ministr zahraničí Antony Blinken na úvod jednání v Pekingu prohlásil, že věří, že USA a Čína budou schopny dosáhnout pokroku a domluvit se. Naopak jeho protějšek Wang I poukázal na rostoucí neshody mezi oběma velmocemi. Blinken končí několikadenní návštěvu Číny. Setkat by se mohl i s vůdcem Si Ťin-pchingem, ani jedna ze stran to ale zatím nepotvrdila.
07:20Aktualizovánopřed 24 mminutami|

Putin jediným rozhodnutím připravil Rusko téměř o vše, co léta budoval

Dobytý Kyjev měl být trofejí potvrzující ruský návrat do role supervelmoci i postavení Vladimira Putina jako nezpochybnitelného vůdce. Místo toho plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu z 24. února 2022 způsobila pravý opak. Protivníci při pohledu na rozpačitý výkon ruské armády ztratili část obav z její síly a spojenci se začali odvracet. Doma se stát musí uchylovat ke stále tvrdším represím. A režim se dokonce vzdává toho nejcennějšího, co každý stát má: monopolu na kontrolu ozbrojených sil.
19. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 07:31|

Evropské velmocenské vyvažování roku 1945 skončilo. Nastoupilo globální soupeření idejí

„Porážka Německa byla z velké části zpečetěna dvěma neevropskými vítězi, Spojenými státy a Sovětským svazem, které se staly následníky nenaplněné evropské snahy o globální nadvládu,“ píše bývalý poradce pro národní bezpečnost USA Zbigniew Brzezinski v knize Velká šachovnice. Místo evropského pragmatického velmocenského vyvažování ovládlo světové uspořádání soupeření idejí aspirujících na univerzální platnost a globální dosah.
7. 5. 2020|