TÉMA

Milan Kovanda

Zeman udělil milost Nečasové v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Prezident Miloš Zeman udělil podle informací České televize milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Prominul zkušební dobu podmíněně odsouzené Janě Nečasové – bývalé šéfce kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželce. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné. Na trest zákazu činnosti se milost nevztahuje.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 16:27|

Ústavní soud zamítl stížnosti v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Ústavní soud zamítl stížnosti v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Jana Nečasová a tři bývalí zpravodajci dostali podmíněné tresty a zákazy činnosti. Mimořádný opravný prostředek využila bývalá šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho nynější manželka Jana Nečasová, stejně jako někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Soud se stížnostmi zabýval ve spojeném řízení, nakonec nevyhověl žádné z nich. Zpravodajci podle nálezu jednali v rozporu se zákonem, když přijali neformální pokyn od neoprávněné osoby. Soud také poukázal na to, že chybí náležité kontrolní mechanismy činnosti Vojenského zpravodajství.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 12:27|

Bývalý šéf hradní vojenské kanceláře Pilc neuspěl ve sporu s NBÚ o peníze

Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání bývalého náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislava Pilce, který vedl spor o odškodnění s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Domáhal se náhrady 329 058 korun. O peníze prý přišel kvůli tomu, že mu úřad nezákonně odebral bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, a tak musel opustit funkci na Hradě.
5. 4. 2022|

Čtveřice odsouzená v kauze Vojenského zpravodajství podala ústavní stížnosti

Čtveřice odsouzená v kauze zneužití Vojenského zpravodajství podala ústavní stížnosti. Mimořádný opravný prostředek využila bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho nynější manželka Jana Nečasová, stejně jako někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Zatím o podnětech není rozhodnuto, vyplývá z justičních databází i z informací mluvčí Ústavního soudu Miroslavy Číhalíkové Sedláčkové.
22. 11. 2021|

Tresty v kauze zneužití Vojenského zpravodajství platí. Nejvyšší soud zamítl dovolání

Nejvyšší soud zamítl dovolání Jany Nečasové a dalších tří odsouzených v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podmíněné tresty, které vyřkl pražský městský soud, tedy platí. Nejvyšší soud oznámil, že o dovolání rozhodl již v květnu, tehdy ale ještě neoznámil, k jakému závěru dospěl.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 21:35|

Případy Nečasové nebo privatizace OKD jsou u Nejvyššího soudu rok. Čekání oddaluje odškodnění či obnovu procesu

Už rok čekají na rozhodnutí u Nejvyššího soudu případy manželky bývalého premiéra Jany Nečasové nebo privatizace OKD. Dovolání v trestních věcech přitom brněnská instance vyřídí průměrně za měsíc a půl a neuzavřených kauz je teď nejmíň za posledních 10 let. Čekání na verdikt prodlužuje cestu k odškodnění nebo k obnově procesu.
1. 11. 2020|

Exšéf vojenské kanceláře prezidenta prohrál spor o ušlý plat. Soudil se kvůli nezákonnému odebrání prověrky

Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc prohrál spor o peníze s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Pravomocně to potvrdil odvolací soud. Generálmajor podal žalobu v souvislosti s nezákonným odebráním prověrky, po němž odešel z funkce. Domáhal se služebního platu 329 tisíc korun.
2. 9. 2020|

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové za nezákonné

Odposlechy v kauze Jany Nečasové jsou podle Nejvyššího soudu nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauzy, kterou spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a která přispěla k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček potvrdil, že rozhodnutí, které se týká odposlechů Nečasové, padlo koncem května. Jeho obsah mluvčí nekomentoval.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 20:37|

Státní zástupce podal obžalobu na expremiéra Nečase kvůli křivé výpovědi

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého předsedu vlády Petra Nečase (ODS), uvedl server Aktuálně.cz. Někdejší premiér se bude u soudu zpovídat kvůli dvěma výpovědím, které učinil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle vyšetřovatelů křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).
4. 5. 2020Aktualizováno4. 5. 2020, 12:15|