TÉMA

Uttarpradéš

Monzunové deště zabily za několik dní v Indii nejméně 66 lidí

Monzunové deště, které trvají již několik dní, zabily v Indii nejméně 66 lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na vládní představitele. V indické části Himálaje rovněž uvázly desítky zahraničních turistů, velká voda totiž přerušila silniční spojení. Kvůli hrozícím záplavám ve středu hlavní město Dillí zahájilo evakuaci stovek obyvatel.
12. 7. 2023|

Kvůli vedrům zemřelo v Indii téměř sto lidí, země má problémy s výpadky elektřiny

Nebývalá vlna veder v Indii si v posledních dnech vyžádala životy téměř stovky lidí. Teploty se pohybují o pět stupňů výš, než je v červnu obvyklé. Oběti na životech si vyžádalo extrémně teplé počasí v nejlidnatějším indickém státě Uttarpradéš na severu země a v sousedním Biháru. Lidé se potýkají s výpadky elektřiny.
18. 6. 2023|

V Indii letos nepřišlo jaro. Teploty už nyní atakují historické rekordy

Zatímco v České republice zatím zažíváme spíš chladnější dubnové dny, v jižní a jihovýchodní Asii je tomu naopak. Duben je tam pravidelně obdobím, kdy teploty v této části světa obecně stoupají. Může za to zejména zvyšující se množství energie dopadající od Slunce s tím, jak postupně stoupá jeho výška nad obzorem mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Vyšší příkon energie pak znamená i vyšší teploty. Letošek je ale extrémní.
20. 4. 2023|

Kvůli počasí zemřelo v Indii za den přes třicet lidí, dvanáct z nich zabily blesky

Na severu Indie zemřelo za poslední den kvůli počasí nejméně šestatřicet lidí. Celkem dvanáct z nich zabily blesky a čtyřiadvacet zahynulo poté, co se zřítily jejich domy kvůli silným dešťům. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na indické úřady, které varují obyvatele před dalšími silnými lijáky v nadcházejících dnech.
24. 9. 2022|

Nejlidnatější indický stát chce, aby měly rodiny maximálně dvě děti

Vláda nejlidnatějšího indického státu Uttarpradéš chce odradit rodiny od toho, aby měly více než dvě děti. Podle jejího návrhu zákona by rodiny s třemi a více dětmi nedosáhly na sociální podporu. Vláda chce také podpořit dobrovolnou sterilizaci žen. Na rozdíl od sousední Číny v Indii neexistují na celostátní úrovni politiky regulující růst obyvatelstva.
11. 7. 2021|

Ásám zavře muslimské školy. „Potřebujeme více doktorů, policistů, úředníků a učitelů než imámů“

Indický stát Ásám uzavře všechny muslimské náboženské školy, které působí na jeho území. Tamní parlament schválil zákon, který tento krok umožňuje, informovala agentura Reuters. Podle vládních politiků z Indické lidové strany (BJP) vyučování v náboženských školách nedosahuje požadované kvality a je málo zaměřené na praxi. Opozice mluví o útoku na muslimy.
30. 12. 2020|
Počasí

Vědci popsali největší kroupu v dějinách. Měřila 23 centimetrů

Před dvěma lety zasáhla Argentinu bouřka spojená s krupobitím. Vědci nyní zjistili, že kroupy, které tehdy z nebe padaly, byly větší než jakékoliv kdy předtím nebo potom pozorované. Vytvořili pro ně dokonce zcela novou kategorii.
1. 5. 2020|