TÉMA

Festivaly

Není fér, že divadla mají jiné podmínky než restaurace, říká Baxa. Kulturu stále podporujeme finančně, oponuje Zaorálek

Poslanec za ODS Martin Baxa považuje za problém, že podmínky mezi kulturními institucemi a gastronomií nejsou rovné. Zatímco divadla a další kulturní instituce musí kontrolovat, jestli mají návštěvníci negativní test, očkování nebo prodělanou nemoc, v restauracích je zodpovědnost přenesena na návštěvníky. „Závisí to na hygienicích. Ale poskytujeme kulturním aktérům pomoc, kterou by jen tak jinde nenašli,“ oponoval mu ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).  Hovořili o tom v pořadu Události, komentáře.
19. 6. 2021|

Podle Babiše byla chyba, že se v létě nesešla epidemiologická komise. Uvedl to při sněmovních interpelacích

Premiér Andrej Babiš (ANO) při čtvrtečních interpelacích označil za chybu, že se Ústřední epidemiologická komise přes léto nesešla tak, jak požadovala sněmovna. Při svém vystoupení také obvinil opozici z toho, že zneužívá koronavirus v kampani před krajskými volbami. Uvedl, že dolní komoru parlamentu o chystaných opatřeních proti další vlně epidemie koronaviru do začátku září neinformoval, protože údajně o tomto úkolu nevěděl. Poslanci na schůzi také debatovali o státní pomoci kultuře kvůli koronavirové epidemii.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 18:48|
Interview ČT24

Hygienici situaci sami nezvládnou, místo nich ať vydávají opatření krajské štáby, žádá Zaorálek

V případě, že se v některém kraji zhorší situace s koronavirem, měla by podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) být reakce obdobná jako například při živelních katastrofách. Chtěl by, aby rozhodnutí nevydávala samostatně krajská hygienická stanice, nýbrž kolektivně krajský krizový štáb s účastí regionálních politiků či zástupců integrovaného záchranného systému. Varoval však, že situace z Moravskoslezského kraje s omezeným počtem účastníků akcí se může opakovat a pořadatelé rozhodně nemohou počítat s tím, že by se povolený počet zvýšil nad tisíc. Lubomír Zaorálek byl hostem Interview ČT24.
22. 7. 2020|

Vláda rozvolňuje, deváťáci se mohou vrátit do škol. Velké letní festivaly ale nebudou

Deváťáci se budou od 11. května moct vrátit do škol, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky. Rozhodla o tom ve čtvrtek vláda při jednání o další vlně rozvolňování podmínek chování v epidemii. Od 11. května se také budou moci konat společenské, sportovní a kulturní akce s účastí do 100 osob. Velké letní festivaly ale letos v létě kvůli koronaviru nebudou.
30. 4. 2020|