TÉMA

Velička

Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň
Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|
Déšť dál rozvodňuje řeky. Na východě Čech a na Moravě platí třetí povodňové stupně
Po vydatných deštích stoupaly i ve středu hladiny řek na východě Čech a na Moravě. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásilo během dne mnoho míst po celém Česku. Hasiči pomáhali stavět provizorní hráze z pytlů s pískem a odčerpávali vodu ze sklepů. Na Karvinsku voda omezila provoz na dálnici D1 u Vrbice a toky jsou rozvodněné i ve Zlínském kraji. Řeka Morava ve Strážnici se blíží stupni extrémního povodňového ohrožení, obyvatelé však evakuování nejsou.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 23:53|
Nejtragičtější povodně od roku 2013. Zemřeli i vodáci, kteří se topili ve Velké nad Veličkou a Hovězí
V noci na úterý zemřeli další dva lidé, kteří se v minulých dnech topili na rozvodněných řekách. V brněnské nemocnici U svaté Anny zemřel vodák, který se topil v pátek pod jezem ve Velké nad Veličkou, ve vsetínské nemocnice vodák, který se v pondělí topil pod jezem v Hovězí. Již v pondělí zemřel další muž, který se plavil v kánoi s ním. Počet obětí červnových povodní tak už stoupl nejméně na osm, další dvě ženy jsou nezvěstné.
23. 6. 2020Aktualizováno23. 6. 2020, 18:41|
Počasí
Hladiny řek opět stoupaly. Při sjíždění Morávky se převrhl raft s vodáky, zemřelo dítě
Vytrvalý a vydatný déšť dál zvedal hladiny řek v některých regionech, zejména na východě republiky. Pro Chrudimsko, Pardubicko a Frýdlantsko meteorologové vydali upozornění před extrémním stupněm nebezpečí záplav, řeky tam na několika místech vystoupaly na třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Před 23:00 platil stav ohrožení na dvou stanicích a hladiny tam už nestoupaly. Na východě republiky má ovšem pršet i v dalších hodinách. Po převrhnutí raftu na rozvodněné Morávce zemřelo ve Fakultní nemocnici Ostrava v neděli dítě.
21. 6. 2020Aktualizováno21. 6. 2020, 23:05|
Katastrofální sucho. V celém Česku vysychají pole i vodní zdroje
Zemědělské sucho bylo v dubnu prakticky v celém Česku, silné nebo mimořádné sucho bylo také v osmdesáti procentech zdrojů podzemní vody. Situace je katastrofická, řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Tak špatnou situaci podle něj předchozí generace nezažily.
29. 4. 2020|