TÉMA

Podmokly

Soud v případě revitalizace děčínských Podmokel uložil peněžité tresty

Okresní soud v Děčíně rozhodl v případu pochybné rekonstrukce historické části Podmokly o vyměření peněžitého trestu ve výši sto tisíc korun stavbyvedoucímu Jiřímu Čermákovi. Pracovníkovi technického dozoru Ladislavu Vlasákovi vyměřil pokutu 40 tisíc korun. Podle soudkyně se prokázalo, že fakturací prošly práce a materiál, který nebyl dodán. Městu byla způsobena škoda zhruba 2,8 milionu korun, kterou už uhradila stavební firma. V případě druhé pracovnice technického dozoru Edity Jiřišťové soud rozhodl o zastavení trestního stíhání s podmíněným odkladem 24 měsíců. Rozhodnutí není pravomocné.
14. 3. 2023|

Bývalý manažer Strabagu čelí obžalobě kvůli rekonstrukci historické části Děčína

Případem opravy historické čtvrti Podmokly v Děčíně se bude znovu zabývat soud. Stane před ním bývalý oblastní manažer stavební firmy Strabag, kterého státní zástupce obžaloval z podvodu. České televizi to řekl Lukáš Otipka z Okresního státního zastupitelství v Děčíně. Soud na začátku února ve stejné kauze udělil Strabagu pokutu 1,5 milionu korun. Firma měla opravit ulice, podle děčínského magistrátu ale postupovala v rozporu s objednávkou. I proto město od smlouvy odstoupilo.
23. 2. 2023|

Strabag musí zaplatit 1,5 milionu za podvod při opravě historické čtvrti v Děčíně

Stavební firma Strabag zaplatí za podvod při opravě historické čtvrti Podmokly v Děčíně 1,5 milionu korun. Rozhodl o tom ve středu děčínský okresní soud, který schválil dohodu o vině a trestu mezi státním zástupcem a společností. Strabag zároveň musí zveřejnit odsuzující rozsudek v regionálním tisku. Rozhodnutí je pravomocné, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
1. 2. 2023|

Firma Strabag se v případu rekonstrukce děčínské čtvrti dohodla na vině a trestu

Soud se bude zabývat dohodou o vině a trestu v případu rekonstrukce děčínské čtvrti Podmokly. Se žalobcem ji uzavřela firma Strabag, která čelí obvinění z podvodu. ČT to řekl okresní státní zástupce v Děčíně Lukáš Otipka. Podle tamního magistrátu společnost při úpravě ulic postupovala v rozporu s objednávkou, i proto od smlouvy za 54 milionů korun předloni odstoupil. Obviněný je i bývalý oblastní manažer Strabagu, kterého policisté na začátku ledna navrhli obžalovat.
20. 1. 2023|

Vteřina dějepisu: Kdybyste 12. června 1771 našli poklad, šli byste do hospody, nebo do muzea?

Tehdy v červnu léta Páně 1771 to v Podmoklech (zřejmě nomen omen) na Rokycansku vypadalo, že se snad nebe nezavře. Neustávající proudy vody podemlely i břeh místního potoka, a jen tak se mohlo stát, že když se nádeník Janota klouzal, jako už tolikrát předtím, po mokré stráni, všimnul si, jak se v bahnitém sesuvu cosi blýská.
12. 6. 2020|

Propadající se chodníky, obrubníky bez základů. Děčín podal trestní oznámení za opravy v centru

Trestním oznámením na neznámého pachatele skončila rekonstrukce historické čtvrti v centru Děčína. Znalecký posudek totiž odhalil špatně provedené stavební práce, město se proto obrátilo na policii. Práce pokračují, stavební firma zatím opravuje nevyhovující místa.
3. 6. 2020|

Někdy se historie opakuje. Negrelliho viadukt znovu otevřou přesně 170 let od zprovoznění

Trať z Prahy do Drážďan jubiluje. Její první úsek z Prahy do Lovosic byl otevřen 1. června 1850. Součástí byl i technický klenot své doby – více než kilometrový most přes Vltavu a Karlín. Rovných 170 let poté se tento most otevírá znovu, tentokrát po tříleté generální opravě, během níž byl do značné míry znovu sestaven.
1. 6. 2020|