TÉMA

FN Olomouc

Nový přístroj umožní FN Olomouc měřit nitrooční tlak pacientům na dálku, odhalí zelený zákal

Měřit nitrooční tlak v domácích podmínkách a díky tomu včas odhalit zelený zákal nebo monitorovat jeho průběh umožní pacientům a lékařům přístroj Fakultní nemocnice Olomouc. Tamní oční klinice zařízení v pondělí předali zástupci Nadace profesora Vejdovského.
18. 3. 2024|

Omezují operace, přesto nemocnicím chybí krev. Odběry jsou bezpečné, vzkazují dárcům

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci se v posledních týdnech potýká například Fakultní nemocnice Olomouc nebo brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny s výrazným nedostatkem krve. Omezily sice v posledních dnech neakutní operace, přesto jim krev chybí. Upozorňují, že při odběrech kvůli pandemii koronaviru platí přísná hygienická opatření a dárci se nemusí obávat nákazy.
12. 10. 2020|

Pacienti v Olomouci do nemocnice nemusejí. Problémy s lékaři mohou řešit přes internet

Odborníci z Národního telemedicínského centra při Fakultní nemocnici v Olomouci vyvinuli webovou aplikaci pro dálkovou videokonzultaci pacienta s lékařem. Reagovali tak na situaci, kdy pandemie nového typu koronaviru letos na jaře výrazně omezila kontakt zejména chronicky nemocných pacientů s ošetřujícími lékaři. Novou aplikaci nabízí výzkumníci z Olomouce zdarma dalším nemocnicím v Česku.
2. 7. 2020|

Nemocnice vytvářejí databáze dárců krevní plazmy pro léčbu koronaviru a čekají na pokyn z ministerstva

Fakultní nemocnice se připravují na odběry krevní plazmy od dárců, kteří se už vyléčili z nákazy novým koronavirem. Plazma po prodělané infekci obsahuje protilátky proti viru a lze ji použít při léčbě lidí, u kterých má nemoc těžký průběh. Nemocnice začaly vytvářet databáze dárců a čekají na doporučený postup, který by mělo Ministerstvo zdravotnictví vydat v nejbližších dnech.
22. 4. 2020|