TÉMA

Karbofuran

Fenu otrávil jed zakázaný šestnáct let. Případ z Hradce Králové prověřují policisté

Za otravou psa v Hradci Králové stál karbofuran, potvrdil Státní veterinární ústav. Prudký nervový jed, který se používal v zemědělství proti škůdcům, je přitom v Česku od roku 2008 zakázaný. Příznaky, které ukazovaly na otravu touto látkou vykazovali i další psi v okolí. Policie potvrzený případ otravy už prověřuje.
13. 3. 2024|

Jedovatý pesticid zabil letos už deset orlů. Jejich malou populaci to ohrožuje, varují ornitologové

Deset orlů mořských již letos uhynulo po otravě karbofuranem. To je jedovatý pesticid, který je v Česku zakázaný, ale ochránci přírody se domnívají, že jej pytláci líčí na hlodavce, kterými se pak dravci živí. Velké množství otrav orlů je obrovským problémem. V současnosti u nás žije na českém území okolo 150 párů a hnízdní úspěšnost nebývá vysoká.
1. 6. 2023|

Soud potrestal traviče dravců a divokých zvířat, který do návnad vstřikoval zakázaný karbofuran

Třiasedmdesátiletý muž z Milovic na Břeclavsku trávil dravé ptáky a další živočichy nervovým jedem karbofuranem, soud v Břeclavi mu za to uložil podmíněný trest. Je to podruhé, co byl v Česku někdo odsouzen za trávení volně žijících zvířat. V tiskové zprávě to ve středu uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO).
21. 12. 2022|

Travič na Klatovsku zabil tři káně lesní. Otrávená návnada usmrtila i dvě lišky

Na Klatovsku našli ornitologové další otrávené dravce, tentokrát tři káně lesní. Kriminalisté ve spolupráci s psovodkou na místě dohledali také dvě otrávené lišky a zbytky masa na balíku slámy jako otrávenou návnadu. Je to první letošní případ otravy, který Česká společnost ornitologická v Česku zaznamenala. V některých okresech je trávení častější. Nejvíce problematická je právě oblast západních Čech a také jižní Morava.
22. 2. 2022|

Soud poprvé v Česku potrestal traviče divoké zvěře. Za smrt orlů a krkavců uložil podmínku

Podmíněný trest uložil ve čtvrtek strakonický soud za otravu dvou orlů mořských a dvou krkavců v roce 2019. Podle České společnosti ornitologické (ČSO), která o tom novináře informovala, je to první trest za travičství divoké zvěře v zemi. Odsouzený muž dostal trest 2,5 roku vězení s odkladem na 3,5 roku. Rozsudek není pravomocný.
29. 4. 2021|

Ornitologové řeší další otrávené dravce. Letos už je jich víc než za celý loňský rok

Ornitologové našli na Kolínsku v uplynulých dnech tři otrávené ptáky motáky. Zahynuli pravděpodobně po otravě karbofuranem. Česká společnost ornitologická (ČSO) letos v celé republice eviduje už 54 otrávených ptáků. Je to více než za celý loňský rok, informovala společnost. Jde však pouze o ohlášené případy, reálně je otrav nejspíš mnohem víc.
28. 4. 2021|

Někdo otrávil ohrožené luňáky, případy bude vyšetřovat speciální tým vědců

Ornitologové našli na Hodonínsku a Litoměřicku otrávené kriticky ohrožené luňáky červené. Dravce dohledali poté, co vysílačky, kterými byli ptáci vybaveni, signalizovaly, že se nepohnuli z místa. Speciálně vycvičení psi pak našli ještě otrávenou káni lesní. Vyšetřovat otravy divokých zvířat bude nová skupina vědců.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 17:46|

Dravci obětí travičů. Ornitologové už našli víc mrtvých luňáků červených než za celý loňský rok

Ornitologové letos zaznamenali už pětadvacet případů otrávených nebo zastřelených ptáků. Většinou jde o dravce, nejčastěji káně lesní a také vzácného luňáka červeného. Na vině je ve většině případů jed karbofuran, jehož držení je v celé Evropské unii už od roku 2008 zakázané, dříve se používal jako pesticid.
20. 4. 2020|