TÉMA

Volný pohyb osob

Švýcaři v referendu odmítli zrušit volný pohyb na hranici s Evropskou unií

Švýcaři odmítli v referendu zrušení smlouvy s Evropskou unií o volném pohybu osob. Proti se vyslovilo 61,7 procenta hlasujících, informovala švýcarská média. Otázku iniciovala nacionalistická Švýcarská lidová strana (SVP). Podle ní smlouva umožňuje masové přistěhovalectví do země. Švýcaři hlasovali ještě o dalších čtyřech celostátních a několika regionálních otázkách.
27. 9. 2020Aktualizováno27. 9. 2020, 18:51|

Vláda dovolila chodit ven i v deseti. Rouška bude třeba ještě nejméně další dva měsíce, míní Vojtěch

Lidé mohou ven chodit až v desetičlenných skupinách a mohou také vycestovat z Česka. Také budou moci za určitých okolností přicestovat cizinci z EU, budou ale muset na hranicích předložit negativní test na koronavirus. Lidé, kteří se vrátí ze zahraničí a nemají potvrzení o testu na COVID-19, si mohou nechat udělat test v karanténě, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Návštěvy v domovech pro seniory by mohly být znovu povoleny od 8. června. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) se ale termín podle vývoje situace může ještě změnit. V pátek také vláda rozhodla, že požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.
24. 4. 2020Aktualizováno24. 4. 2020, 18:53|
Otázky Václava Moravce

V týdnu povolíme cestování kvůli práci, věří Petříček. Vondra volá po uklidnění veřejnosti

Vláda připravuje uvolňování režimu na hranicích, potvrdil v Otázkách Václava Moravce ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Nejprve půjde o cestování kvůli práci či podnikání a Češi budou moci na Slovensko a do Rakouska, předpokládá. Krok vítá europoslanec Alexandr Vondra (ODS), podle nějž je zavření hranic protiústavní. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová nabádá veřejnost, aby byla ostražitá vůči současným značným pravomocím vlády. Případná protiústavnost je ale na posouzení justice, nikoliv evropských orgánů, doplňuje.
19. 4. 2020|