TÉMA

Židovství

Pod okny jí procházejí tisícové protesty. Česká rabínka varuje před sílícím antisemitismem

Londýnem o víkendu prošla další mnohatisícová propalestinská demonstrace, policie přitom zadržela šest lidí za nenávistné projevy. Politici i zástupci židovské komunity upozorňují na rostoucí antisemitismus ve společnosti, a to včetně Kamily Kopřivové, která je historicky první Češkou, která se stala rabínkou a na svém postu slouží v Londýně.
14. 1. 2024|

V Lyonu pobodal maskovaný útočník třicetiletou ženu židovského vyznání

Ve francouzském městě Lyon odpoledne pobodal maskovaný útočník třicetiletou ženu židovského vyznání v jejím domově. Rodina napadené na místě nalezla na dveřích nastříkaný hákový kříž. Podle prokuratury mohl být motiv útoku antisemitský. Čin úřady vyšetřují jako pokus o vraždu. Informovala o tom agentura AFP. Zatím nebyl nikdo zatčen.
4. 11. 2023|

Putin se omluvil za Lavrovův výrok o Hitlerovi, řekl izraelský premiér

Ruský prezident Vladimir Putin se v telefonátu s izraelským premiérem Naftalim Bennettem omluvil za nedávný výrok ministra zahraničí Sergeje Lavrova o židovském původu Adolfa Hitlera, sdělila kancelář izraelského předsedy vlády. Informovala o tom agentura Reuters a list Haarec, podle kterého Bennett omluvu přijal a poděkoval Putinovi za objasnění jeho postoje vůči Židům a památce holocaustu. Kreml ve svém prohlášení po rozhovoru státníků diplomatickou roztržku kvůli Lavrovově výroku přímo nezmínil, podotkla agentura Reuters.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:31|

Zástupci světových náboženství v České republice vyzvali lidi k očkování

Zástupci světových náboženství připomněli památku obětí pandemie. Na pražských Hradčanech vystoupil kněz Tomáš Halík, biskup Václav Malý, rabín Karol Sidon a představitelé pražské muslimské obce. Věřící poté vyzvali k očkování proti covidu-19 a k dodržování opatření. Mluvili také o sjednocení rozdělené společnosti a nutnosti vzájemného pochopení.
31. 12. 2021|

Na českém internetu bují protižidovské nálady. Živí je i covid-19

Federace židovských obcí v ČR (FŽO) loni zaznamenala o 180 více antisemitských projevů než předloni, bylo jich 874 . Většinu tvořily nenávistné projevy na internetu, násilný incident s antisemitským motivem evidovala obec jeden. Výskyt konspiračních teorií spojených s antisemitismem enormně vzrostl v souvislosti s koronavirovou pandemií.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 11:26|

Jom ha-šoa on-line. Jména obětí holocaustu si letos lidé připomínají virtuálně

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu, Jom ha-šoa, letos kvůli koronaviru organizátoři přesouvají na internet. Pietní akce, která se koná v úterý 21. dubna, se zúčastní například velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron, ale i příbuzní obětí holocaustu a přeživších. ČT to řekla koordinátorka akce z Institutu Terezínské iniciativy Eliška Waageová.
21. 4. 2020|