TÉMA

OF

30 let zpět: Občanské fórum se tříští

Ideová rozrůzněnost představitelů Občanského fóra vedla na podzim roku 1990 ke zformování několika politických frakcí uvnitř hnutí. Vztah Liberálního klubu, jehož mluvčími byli jmenováni Dagmar Burešová, Pavel Rychetský a Jiří Dienstbier, vůči Klubu demokratické pravice ozřejmil v rozhovoru pro ČST jeho člen a tehdejší ministr obrany Luboš Dobrovský.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 12. 2020|

30 let zpět: Pavel Rychetský vysvětluje úlohu Ústavního soudu

Poslanci Federálního shromáždění začali projednávat návrh zákona o zřízení Ústavního soudu. Místopředseda federální vlády Pavel Rychetský v rozhovoru pro Deník ČST vysvětlil, jakou úlohu Ústavní soud měl plnit ve vztahu mezi občany a státem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 12. 2020|

30 let zpět: Předseda vlády Pithart poprvé premiéru Mečiarovi vůbec nerozumí

Předseda české vlády Petr Pithart hovořil o úloze svého kabinetu coby prostředníka mezi vládou federální a slovenským kabinetem při jednáních o kompetenčním zákonu. Na tiskové konferenci Občanského fóra vyjadřil také frustraci z politických prohlášení předsedy slovenské vlády Vladimíra Mečiara.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 11. 2020|

30 let zpět: Federaci ještě chceme

Uprostřed napjatých jednání, která doprovázela přípravu kompetenčních zákonů stanovujících pravomoci národních vlád v rámci federace, se na zámku Slavkov v den výročí založení státu konalo setkání nejvyšších představitelů federace i obou republik. Na závěr jednání účastníci přijali deklaraci o vůli pokračovat v soužití ve společném státě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
29. 10. 2020|

30 let zpět: Demokracie stojí na dobrých pravidlech hry a na lidské slušnosti

Předseda české vlády Petr Pithart se zamýšlí nad tím, proč by premiér neměl trpět pocitem vlastní nepostradatelnosti. Dále se vyjadřuje k nacionalistickým náladám, kterým tehdy propadala část slovenské společnosti, a srovnává je s přístupem československé vlády k německé menšině za první republiky. Na závěr podává charakteristiku politických postojů nově zvoleného předsedy Občanského fóra Václava Klause.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 10. 2020|

30 let zpět: Nástup soukromých bezpečnostních služeb

Po sametové revoluci se Československo potýkalo s nárůstem kriminality a citelným nedostatkem policistů. Jedním z nových způsobů, jak zajistit bezpečnost obyvatel a majetku, bylo zřizování soukromých bezpečnostních služeb, označovaných tehdy jako černí šerifové. Jak se ovšem ukázalo, začali se mezi nimi brzy objevovat bývalí příslušníci StB.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 9. 2020|

30 let zpět: Revoluce není dokončena

V den výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR podal prezident Václav Havel ve svém projevu k občanům nelichotivou bilanci stavu tehdejší československé společnosti, ve které podle jeho slov i nadále přetrvávalo mnoho z ducha i každodenních praktik předlistopadového režimu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 8. 2020|

30 let zpět: Sněm Občanského fóra debatoval v Praze

Představitel koordinačního centra Občanského fóra Petr Kučera promluvil o situaci ve státních podnicích a institucích, kde staří nomenklaturní kádři blokovali porevoluční obměnu, a o frustraci, kterou tento stav vyvolával u veřejnosti.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
18. 8. 2020|

30 let zpět: Vláda vzniká ve velice přátelské atmosféře

Petr Kučera, představitel Koordinačního centra Občanského fóra, které v prvních polistopadových volbách získalo nadpoloviční většinu hlasů, hovoří o probíhajících jednáních o nové vládě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 6. 2020|

30 let zpět: Prezident Havel navštívil Severočeský kraj

Prezident Václav Havel na návštěvě Severočeského kraje uctil v Terezíně památku obětí nacismu, v Litoměřicích navštívil bohoslovecký seminář a v Chotiněvsi se zúčastnil bohoslužby v místním katolickém kostele.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 5. 2020|

30 let zpět: Půl roku bez totality

Po celé republice si lidé připomínali výročí sametové revoluce. Na pražském Václavském náměstí vystoupila Marta Kubišová, v Kroměříži studenti slavili majáles.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 5. 2020|

30 let zpět: Sovětské jednotky s malým počtem zbraní, zato se znalostí mnoha jazyků

Jak velké škody během svého pobytu v Olomouci způsobila sovětská armáda? A proč ještě neodešly speciální jednotky z Horních Pasek u Aše, když se o nich proslýchá, že by mohlo jít o tajnou službu KGB? Další dílek historie odsunu sovětských vojsk z Československa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
2. 5. 2020|

30 let zpět: Otevření mostu mezi Moravou a Rakouskem

Poprvé od konce 40. let 20. století se otevřel hraniční most spojující Čížov v moravském Podyjí s rakouským Hardeggem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 4. 2020|