TÉMA

Pernštejn

Vlaky opět jezdí po hlavní trati u Stráže nad Ohří, kde stromy potrhaly troleje

Provoz na dvoukolejné železniční trati u Stráže nad Ohří na Karlovarsku je obnoven. K částečnému obnovení provozu došlo po více než osmnácti hodinách kolem půlnoci, bez omezení vlaky začaly jezdit kolem sedmé hodiny ranní v sobotu, vyplývá z webu Českých drah. Stromy na této trati  v pátek ráno poškodily víc než sto metrů trakčního vedení, do jednoho z nich narazil vlak Českých drah. Nikomu se nic nestalo, škodu na trati Správa železnic odhadla na sedm milionů korun.
18. 2. 2023|

Pernštejn láká na vrchnostenskou zahradu. Její obnova stála 125 milionů korun

Obnovená vrchnostenská zahrada na svazích pod hradem Pernštejn na Brněnsku od pátku přivítá první návštěvníky. Nový prohlídkový okruh nabídne možnost samostatné nebo komentované prohlídky, ale také klidovou zónu a procházky různé náročnosti. Obnova původní okrasné zahrady z 18. století stála přes 125 milionů korun. Necelých 100 milionů zaplatila Evropská unie.
27. 5. 2021|

Sezona hradů a zámků začne zřejmě na konci května. S průvodci a respirátory

Prohlídky památek s průvodcem se letos návštěvníkům plně zpřístupní 31. května, pokud to schválí vláda. Národní památkový úřad (NPÚ) teď vyčísluje výpadky příjmů v období epidemie na desítky milionů korun. V nadcházející sezoně ale zdražovat vstupné nebude. Ředitelka NPÚ Naďa Goryczková řekla, že se rozšíří slevy pro děti a mládež, které tak nahradí rodinné vstupné.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 18:49|

V pásu od Jindřichova Hradce po Prostějov hrozila ledovka

V částech Jihočeského, Jihomoravského, Olomouckého kraje a na jihovýchodě Vysočiny hrozila dopoledne ledovka. Meteorologové varovali před nebezpečím především řidiče a starší chodce. Zejména na jihovýchodní straně Českomoravské vrchoviny a na jižní straně Drahanské vrchoviny se vyskytovalo mrznoucí mrholení, při kterém se tvořila nebezpečná vrstva ledu.
12. 12. 2020Aktualizováno12. 12. 2020, 15:03|

Vrchnostenské zahradě u Pernštejna se vrací původní krása. Rekonstrukce skončí na podzim

U hradu Pernštejn dělníci dokončují obnovu takzvané vrchnostenské zahrady. Ta se tak vrací do podoby z roku 1806, kdy podle dobového tisku patřila mezi patnáct nejkrásnějších zahrad na Moravě. Obnova za necelých 120 milionů korun má být hotová v září.
3. 6. 2020|

Hrad Pernštejn má lepší přístup k vodě. V případě požáru pomůže suchovod

Součástí rekonstrukce Pernštejna po požáru, který hrad zasáhl před patnácti lety, bylo vybudování suchovodu, který dokáže přivést vodu ze středověké nádrže pod hradem. Právě nedostupnost vody byla jednou z příčin ničivých škod, které oheň 15. dubna 2005 na památce napáchal.
15. 4. 2020|