TÉMA

Osek

Na moldavskou trať opět někdo položil kamení, policie vyšetřuje třetí takový incident za měsíc

Po čtyřech dnech opět někdo nastražil kameny na krušnohorskou trať z Mostu na Moldavu. Podle policie, která se událostí zabývá, před nimi zastavil přijíždějící osobní vlak, dopravce uvedl, že do kamení narazil. Událost se ale obešla bez zranění. Kamení na trati bylo od začátku platnosti jízdního řádu, kdy se na trati vyměnili dopravci, potřetí, jednou také kdosi namazal kolejnice kluzkou látkou, takže vlak se nemohl rozjet. Všechny incidenty se staly poblíž města Hrob.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 13:13|

Vlak stoupal na Moldavu, narazil do nastražených kamenů

Na krušnohorskou trať na Moldavu někdo nastražil hromadu kamení, do které ráno narazil osobní vlak. Ležela mezi Hrobem a Osekem, kde v první den platnosti nového jízdního řádu – kdy tudy začal jezdit nový dopravce – kdosi namazal kolejnice kluzkou olejovitou látkou. I tehdy bylo na trati také kamení. Stejně jako minule se ani při aktuální události nikomu nic nestalo.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 11:52|

Kostel s unikátním románským portálem v Plasích je opět přístupný. Otevření zbrzdil covid

Veřejnosti se v pátek po téměř čtyřleté opravě otevřel kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Mimořádná, původně románská stavba je nejstarší v areálu kláštera. Slavnostní otevření chrámu, kde už se konají bohoslužby a který je součástí jedné z prohlídkových tras, se kvůli pandemii covidu posunulo z loňského září, kdy skončilo restaurování všech pěti oltářů.
22. 4. 2022|

Petici proti stavbě chat v Krušných horách podepsaly více než dva tisíce lidí

Petici za zachování horských luk v okolí měst Lom a Osek v Krušných horách podepsaly za necelé čtyři týdny skoro tři tisíce lidí. Reagují tak na záměr developera změnit územní plán tak, aby na nich mohl postavit chatovou osadu. Petici se chystají její autoři předat na zastupitelstva nejpozději v pondělí.
12. 8. 2021|

Bez úspěchu. Soud zamítl cisterciáckou snahu o restituci tisíce hektarů lesa

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Pozemky s lesy chtělo opatství vrátit podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948.
2. 7. 2020|

Před 70 lety dostala církev tvrdou ránu od komunistů. Akce K přinesla zkázu většiny klášterů

V noci ze 13. na 14. dubna je to přesně 70 let od zahájení takzvané Akce K, která byla zaměřená na likvidaci církevních řádů a kongregací. Tehdy v roce 1950 obklíčili členové komunistických policejních složek a Lidových milicí kláštery sedmi nejpočetnějších mužských řeholí, jejich obyvatele nahnali do připravených autokarů a rozvezli do internačních táborů. Druhý zásah byl proveden v noci z 27. na 28. dubna a třetí fáze, zaměřená na ženské kláštery, následovala na podzim 1950.
13. 4. 2020|