TÉMA

Masky

V Hlinsku se průvodem masek rozloučili s masopustem. Vystřídá ho půst

Památkovou rezervací lidové architektury Betlém v Hlinsku prošel odpoledne tradiční masopustní průvod masek. Obyčej, který je v mnoha vesnicích stále živý, se na Hlinecku udržuje od 19. století. Od roku 2010 je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní veselí od půlnoci vystřídá půst. Ten potrvá čtyřicet dnů. Skončí až o Velikonocích.
1. 3. 2022|

Nepálci se oblékají jako bozi. Hinduistický festival je o tanci, maskách a kostýmech

Korály, ozdoby a masky neodmyslitelně patří k festivalu Šikali Jatra, který se koná po dobu pěti dnů v nepálském Pátanu. Místní obyvatelé na sebe po dobu slavností oblékají kostýmy a šperky, které mají připomínat různé hinduistické bohy a bohyně. Jednou z nejvíce uctívaných entit je během oslav Kálí, spojovaná se smrtí a zánikem. Náboženský festival, který provází hudba a tanec, v jednom z největších měst v Nepálu trvá do 16. října.
14. 10. 2021|

Prázdný sambodrom v Riu i bulváry v New Orleans. Karnevalová sezona je kvůli covidu bez mas

New Orleans a Rio de Janeiro. Dělí je od sebe přes sedm a půl tisíce kilometrů vzdušnou čarou, přesto mají společnou jednu zásadní věc. V předpostní době tu vrcholí karnevaly. Průvod Mardi Gras v prvním případě a přehlídka v rytmu samby v druhém patří k výkladním skříním těchto měst. Letos se ale tyto dva vrcholy karnevalové sezony kvůli covidu zrušily. Stejně tak dopadl i karneval v Benátkách. V Austrálii, kde je koronavirová situace příznivější, naopak s velkým finále Mardi Gras, průvodem za práva LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby), počítají.
20. 2. 2021|

Stopy masopustu vedou až do indoevropských časů. Masky měly za účel zahnat duchy zimy

Každý rok v únoru obvykle vychází do ulic českých měst a vesnic průvody masek, karnevalových maškar a kostýmů všeho druhu v rámci tradičních masopustních zábav. Na jejich cestě je obvykle čeká jídlo spojené s hudbou či tancem. Tradice předjarního veselí má hlubokou historii, oslavy totiž mohou mít kořeny až v časech indoevropské kultury nebo v prastarém kultu zimního slunovratu. Hlavním účelem masek tehdy nebylo pobavení, ale sloužily k zahnání temných duchů tmy a mrazu.
13. 2. 2021|

Vytisknout, vložit filtr a nasadit. Vědci z ČVUT vyvíjejí ochranné masky z 3D tiskárny

České vysoké učení technické (ČVUT) vyvinulo další ochranu v boji s koronavirem. Vedle respirátorů, které jsou pro nejrizikovější profese a míří do sériové výroby, nebo celoobličejových masek z upravených šnorchlů, teď odborníci nabízejí i ochranné masky. Na 3D tiskárnách je může vyrobit kdokoli. Hodí se přitom pro méně rizikové profese.
6. 4. 2020|