TÉMA

Zbečno

Hladiny řek v Česku jsou po deštích stále zvýšené. První povodňový stupeň platí na dvaceti místech

Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně dvaceti místech v Česku, včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny některých řek v Česku mohou být podle meteorologů zvýšené až do úterního poledne.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 16:26|

Podle starostů by měl proces vzniku Národního parku Křivoklátsko začít až po zářijových volbách

Starostové chtějí odklad zahájení procesu vzniku Národního parku Křivoklátsko, aby se do rozhodování zapojila vedení obcí vzešlá ze zářijových voleb. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) jim řekla, že se nad tím zamyslí. Aktuálně plánovaný termín zahájení je 9. června, což by znamenalo, že devadesátidenní lhůta pro vyjádření skončí několik dní před volbami. Zaznělo to na čtvrteční besedě zástupců obcí z regionu s ministryní. Několik starostů jednání opustilo už po zhruba půlhodině jednání.
26. 5. 2022|

Na Vysočině a v Jeseníkách bude znovu pršet, hrozí povodně. Na první stupeň může vystoupat i Labe

V sobotu během dne se na většině Česka objevily přeháňky a občasný déšť. Pršet má také v noci na neděli. Na Českomoravské vrchovině a v Jeseníkách spadne až 20 milimetrů srážek za tři hodiny, což může podle nové výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu stačit k tomu, že se znovu rozvodní některé řeky. Mohou dosáhnout až druhého stupně. Povodně navíc hrozí i na dolní Vltavě a Labi. Po prudkých deštích z předchozích dnů je stále několik řek na prvním povodňovém stupni, ale klesají. I Berounka ve Zbečně se před polednem dostala pod úroveň druhého stupně. V Praze se kvůli zvýšené hladině zastavily přívozy i linkové plavby a zavřené jsou vltavské náplavky.
15. 5. 2021Aktualizováno15. 5. 2021, 21:04|

Ve Zbečně vykopali pohřebiště z doby Přemyslovců i pozůstatky pravěkého osídlení

Téměř padesát hrobů z doby Přemyslovců odkryli archeologové v obci Zbečno nedaleko Křivoklátu. Pohřebiště podle nich pochází z přelomu 11. a 12. století, kdy v obci stál lovecký dvůr knížat. Záchranný archeologický výzkum ve Zbečně probíhá od letošního 16. ledna.
2. 4. 2020|